Hintojen poikkeuksellisen raju nousuvauhti hidastui Yhdysvalloissa: inflaatio oli silti odotuksia nopeampaa

Inflaatiota ovat kiihdyttäneet jo pidempään etenkin kysynnän voimakas kasvu ja tarjonnan pullonkaulat.

Polttonesteiden kallistuminen on ollut yksi syy inflaation kiihtymiseen Yhdysvalloissa.

11.5. 15:36 | Päivitetty 11.5. 16:22

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio hidastui Yhdysvalloissa huhtikuussa, ilmenee työministeriön keskiviikkona julkaisemista tiedoista.

Inflaatiovauhti oli 8,3 prosenttia, kun se maaliskuussa oli 8,5 prosenttia. Inflaatiota ovat kiihdyttäneet etenkin kysynnän voimakas kasvu ja tarjonnan pullonkaulat. Siksi kuluttajahinnat ovat kohonneet Yhdysvaloissa laaja-alaisesti.

Uutistoimisto Reutersin mukaan analyytikot arvioivat ennalta, että inflaatiovauhti olisi ollut huhtikuussa 8,1 prosenttia. Huhtikuun tietojen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että polttonesteiden kallistuminen saattaisi olla pysähtynyt. Ruoka kallistui huhtikuussa 9,4 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

”Palkka- ja hintapaineet ovat edelleen suuret, vaikka inflaation pieni hidastuminen onkin myönteinen asia. Dollarin vahvistumisen takia tuontitavaroissa hintapaineet ovat hellittämässä. Lisäksi kulutuksen painottuminen enemmän palveluihin saattaa lievittää hintapaineita tavaroissa ”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Ekonomistien tarkkaavaisesti seuraama pohjainflaatio oli 6,2 prosenttia, mikä on 0,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin maaliskuussa. Pohjainflaatiosta on poistettu energian ja ruoan vaikutus, koska niihin kohdistuu yleensä paljon lyhytaikaista vaihtelua.

Inflaation seurauksena ostovoima heikkenee, koska tietyllä määrällä rahaa saa ostettua vähemmän tavaroita ja palveluita kuin aikaisemmin. Voimakas inflaatio on palkansaajien lisäksi haitallista yrityksille ja sijoittajille.

Hidastumisesta huolimatta inflaatiovauhti on edelleen poikkeuksellisen voimakasta, sillä yli kahdeksan prosenttia se oli ennen tätä vuotta tammikuussa 1982.

Yhdysvaltojen keskuspankki päätti viime viikolla kiristää rahapolitiikkaa 0,50 prosenttiyksikköä hillitäkseen inflaatiota. Päätös oli historiallinen, sillä viimeksi se on kiristänyt rahapolitiikkaa yhdellä kerralla 0,50 prosenttiyksikköä vuonna 2000.

Kesäkuun alussa keskuspankki aloittaa myös taseensa supistamisen eli markkinoilta ostamiensa liittovaltion joukkolainojen ja asuntovakuudellisten arvopapereiden myymisen.

”Kotimaiseen kysyntään perustuva inflaatio on edelleen voimakasta, mikä näkyy etenkin palveluiden ja asumisen kallistumisena. Nämä uudet tiedot eivät helpota lainkaan keskuspankin paineita kiristää rahapolitiikkaa merkittävästi”, sanoo finanssiyhtiö SEB:n päästrategi Jussi Hiljanen.

Palvelut kallistuivat huhtikuussa 4,9 prosenttia ja asuminen 5,1 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla pitkän ajan kuluessa keskimäärin kaksi prosenttia. Useat ekonomistit ovat sitä mieltä, että keskuspankki myöhästyi jo alkuvuonna inflaation hillitsemisessä.

”Inflaatio on edelleen voimakasta, mikä heijastaa pandemiasta johtuvaa tarjonnan ja kysynnän epätasapainoa, korkeampia energian hintoja ja laaja-alaisempia hintapaineita”, arvioi keskuspankin rahapolitiikasta päättävä avomarkkinakomitea viime viikolla lausunnossaan.