Vakaana pidetyn stablecoinin hinta vapaassa pudotuksessa

UST-nimisen stablecoinin arvon on tarkoitus pysyä 1:1-suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Yhden UST:n hinta on kuitenkin laskenut niinkin alas kuin 0,26 dollariin.

Tether on yksi stablecoineista.

11.5. 17:17 | Päivitetty 11.5. 19:25

Vakaana pidetty, TerraUSD-niminen (UST) stablecoin on ollut keskiviikkona vapaassa pudotuksessa.

Stablecoinit ovat virtuaalivaluuttoja, joiden arvo on sidottu johonkin suhteellisen vakaaseen valuuttaan tai valuuttakoriin. Näin stablecoinien arvojen pitäisi olla vakaampia kuin reippaasti heiluvan bitcoinin tai muiden virtuaalivaluuttojen.

UST:n arvon on tarkoitus pysyä 1:1-suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Yhden UST:n hinta heikkeni keskiviikkona kuitenkin niinkin alas kuin 0,26 dollariin, kertoo talousuutiskanavana CNBC verkkosivuillaan. Iltapäivällä UST:n hinta liikkui noin 0,30 dollarissa.

UST:n sisarkryptovaluutta lunan hinta sukelsi alle 0,90 dollarin. Lunan hinta on laskenut noin 99 prosenttia viimeisen viikon aikana. Luna on osa mekanismia, jolla UST on tarkoitus pitää vakaana suhteessa dollariin.

Stablecoineja epävakaampina pidettyjen bitcoinin ja etherin liikkeet olivat paljon vaatimattomampia. Bitcoin oli halventunut seitsemän prosenttia 29 196 dollariin ja ether kahdeksan prosenttia 2 160 dollariin.

Lue lisää: Kryptovaluuttamarkkinan kasvu sai aikaan läpällä luotujen meemivaluuttojen buumin. Kysynnästä huolimatta dogecoin ei pääse valikoimaan, Coinmotionin toimitusjohtaja linjaa.

Stablecoinit luotiin aikoinaan vastavetona bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen rajuihin hintavaihteluihin, jotka haittaavat niiden yleistymistä.

UST:n on luonut singaporelainen Terraform Labs. Se on niin sanottu algoritminen stablecoin, joka tarkoittaa, että se käyttää monimutkaista koodia arvonsa tasapainottamiseksi.

UST:n hintaa on CNBC:n mukaan painanut alas virtuaalivaluuttojen viimeaikainen lasku, joka on aiheuttanut entisestään lisää myyntipaniikkia markkinoilla.

Terra-projektia on tukenut Luna Foundation Guard -rahasto, jolla on miljardien dollarien arvosta sijoituksia bitcoinissa.

Sijoittajat pelkäävät, että rahasto myy bitcoin-omistuksiaan tukeakseen UST:tä. Isot myynnit aiheuttaisivat entistä enemmän myyntipainetta virtuaalivaluuttoihin.

Bitcoinin hinta laski maanantaina alle 30 000 dollarin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2021 heinäkuun. Marraskuussa bitcoin kävi yli 68 000 dollarissa eli kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla.

Lue lisää: El Salvador haluaa olla maailman johtava bitcoin-valtio – Soitimme maassa asuvalle suomalaiselle ja kysyimme, mitä ihmettä siellä oikein tapahtuu.

Yhdysvaltain keskuspankki ja valtiovarainministeriö sekä G20-ryhmän alainen finanssijärjestelmän säätelyyn suosituksia tekevä FSB-elin ovat arvioineet, että stablecoinit ovat mahdollinen uhka rahoitusvakaudelle.

Sääntelyviranomaiset katsovat uutistoimisto Reutersin mukaan, että stablecoinit voivat uhata rahoitusvakautta, koska niiden takana on omaisuutta, joka voi menettää arvoaan rajusti.

Stablecoinit voivat siten menettää helposti sijoittajien luottamuksen silloin, kun markkinoilla on hermoilua. Näin näyttää käyneen UST:lle alkuviikon aikana. Viranomaisten mukaan stablecoin-hermoilu voi levitä myös perinteisen rahoitusjärjestelmän puolelle.

Virtuaalivaluuttamarkkinoilla ollaan huolissaan myös virtuaali­valuutta­pörssi Coinbasen taloustilanteesta, kun virtuaalivaluuttojen hinnat ovat laskeneet. Coinbase on maailman suurin alusta virtuaalivaluuttojen vaihdolle.

Coinbase kertoi tiistaina New Yorkin osakemarkkinoiden sulkeutumisen jälkeen, että sen liikevaihto laski 27 prosenttia tammi–maaliskuussa.

Yhtiön toimitusjohtaja Brian Armstrong joutui selventämään tulosjulkistuksen jälkeen sijoittajille, ettei yhtiö ole konkurssiuhan alla.

Lue lisää: Verohallinto saanut paljon suomalaisia koskevia tietoja ulkomaisesta virtuaali­valuutta­pörssistä – Verovalvonta tehostuu

Lue lisää: Amazon julkaisi työpaikka­ilmoituksen – Bitcoin kallistui yli 10 prosenttia lähelle 40 000:ta dollaria

Lue lisää: Osakemarkkinoiden syöksy näkyy myös kryptomarkkinoilla: Bitcoinin arvo putosi alimmilleen puoleen vuoteen

Oikaisu 11.5.2022 klo 19.20: Toisin kuin tekstissä aiemmin kirjoitettiin, luna ei ole stablecoin vaan UST-stablecoiniin liittyvä virtuaalivaluutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan