Venäjä asetti pakotteita Gazprom Germaniaa vastaan

Venäjän keskiviikkona asetettujen talouspakotteiden kohteena on myös Jamal–Eurooppa-kaasuputken Puolan-läpi kulkevan osan omistava yhtiö.

Kaasumittarilaatikko Varsovassa.

11.5. 22:11

Venäjän hallitus on asettanut talouspakotteita Gazprom Germanian yksikköjä ja puolalaista kaasuyhtiö Europol Gazia vastaan.

Gazprom Germania on venäläisen kaasujätti Gazpromin kaasukauppaan sekä kaasun siirtoon ja varastointiin erikoistunut saksalainen tytäryhtiö, ja se omistaa muun muassa Saksan suurimman kaasuvaraston. Saksan valtion virasto otti yhtiön haltuun aiemmin tänä vuonna.

Europol Gaz puolestaan omistaa Venäjältä Eurooppaan kaasua tuovan Jamal–Eurooppa-kaasuputken Puolan-läpi kulkevan osan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän hallitus julkaisi listan talouspakotteiden kohteena olevista yrityksistä keskiviikkona hallituksen verkkosivuilla.

Pakotelistalla on kaikkiaan 31 yritystä, jotka pääasiassa ovat Jamal–Eurooppa-kaasuputken varrella sijaitsevia Gazpromin tytäryhtiöitä.

Listalla ei kerrota tarkemmin minkälaisten pakotteiden kohteeksi yritykset joutuvat.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin toukokuun alussa antaman asetuksen mukaan mikään venäläinen organisaatio ei saa tehdä kauppasopimuksia pakotteiden kohteena olevien yritysten kanssa. Kielto koskee myös olemassa olevia sopimuksia.

Asetus kieltää etenkin tuotteiden ja raaka-aineiden viennin pakotelistalla oleville organisaatioille.

Putin antoi asetuksen vastauksena Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin venäläiseliitille ja -organisaatioille asettamille talouspakotteille.

Venäjän toistaiseksi merkittävin vastaisku lännen talouspakotteisiin on ollut Puolan ja Bulgarian kaasutoimitusten katkaiseminen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan