EU:n bensa- ja dieselautojen myyntikielto etenee: Myynti ollaan kieltämässä vuonna 2035

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta ei tukenut ehdotusta autojen tiukemmista hiilidioksidipäästöstä ennen vuotta 2035.

Liikenteen päästöt ovat viime vuosina kasvaneet EU:n alueella.

12.5. 16:17

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta tukee Euroopan unionin (EU) suunnitelmaa kieltää uusien bensiini- ja dieselautojen myynti vuodesta 2035.

Valiokunta äänesti uutistoimisto Reutersin mukaan suunnitelman tukemisen puolesta keskiviikkona.

Valiokunta tuki Euroopan komission ehdotusta leikata hiilidioksidipäästöjä sata prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Ehdotus tekisi käytännössä mahdottomaksi fossiilisia polttoaineita käyttävien ajoneuvojen myynnin EU:n alueella.

Komissio teki ehdotuksensa viime vuoden heinäkuussa osana laajempaa ilmastonmuutospakettia. Ehdotus perustuu arvioon, että uusilla autoilla ajetaan 10–15 vuotta. EU:n tavoitteena on nollapäästöt vuoteen 2050 mennessä.

Valiokunta ei kuitenkaan tukenut ehdotusta autojen tiukemmista hiilidioksidipäästöstä ennen vuotta 2035.

Valiokunta äänesti myös kumoon ehdotukset vuoden 2035 tavoitteen vesittämisestä.

Koko Euroopan parlamentti äänestää ehdotuksesta lähikuukausina. Sen jälkeen parlamentti ja EU:n jäsenmaiden täytyy neuvotella lopullisista säännöistä.

EU:n hiilidioksidipäästöistä neljännes tulee liikenteestä. Liikenteen päästöt ovat viime vuosina kasvaneet.

Isoista autonvalmistajista Volkswagen on jo ilmoittanut lopettavansa polttomoottoriautojen myynnin Euroopassa vuonna 2035 mennessä.

Teollisuudenalan järjestöt ovat kuitenkin varoittaneet, että päästötavoitteet voidaan saavuttaa vain, jos sähköautojen latausinfrastruktuurin rakentamista tuetaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan