Putin: Lännen ”pakkomielle pakotteista” aiheuttaa maailmanlaajuisen talous­kriisin

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi torstaina hallituksen kokouksessa, että Venäjä kestää talouspakotteet.

Venäjän presidentti Vladimir Putin hallituksen kokouksessa torstaina.

12.5. 18:42

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että lännen Venäjää vastaan asettamat talouspakotteet ovat laukaisseet maailmanlaajuisen talouskriisin ja inflaatioaallon ympäri maailman.

Putinin mukaan ”pakkomielle pakotteista” aiheuttaa talouskriisin, joka iskee Euroopan unioniin ja laukaisee nälänhädän maailman köyhimmissä maissa.

”Tähän on täysin syyllinen länsimaiden eliitti, joka on valmis uhraamaan muun maailman säilyttääkseen valta-asemansa maailmassa”, Putin sanoi uutistoimisto Reutersin ja venäläisen Tassin mukaan torstaina hallituksen talousasioita koskevassa kokouksessa, joka televisioitiin.

Putinin mukaan Venäjä kuitenkin kestää lännen talouspakotteet. Venäjä selviytyy ”ulkoisista haasteista” viime vuosien ”vastuullisen” talouspolitiikan ansiosta, presidentti sanoi.

Venäjää auttavat Putinin mukaan myös ”systemaattiset” päätökset, joilla on vahvistettu Venäjän taloudellista ja teknologista itsenäisyyttä sekä ruokaturvallisuutta.

Putinin lausunnoista huolimatta Venäjän talous on arvioiden mukaan pahimmassa kriisissä lähes 30 vuoteen. Reutersin käsiinsä saaman ennusteen mukaan maan talousministeriö ennustaa Venäjän bruttokansan­tuotteen supistuvan tänä vuonna jopa yli 12 prosenttia eli eniten sitten Neuvostoliiton kaatumisen 1990-luvun alussa.

Lue lisää: Venäjältä vuodetut ennusteet: Talous on pahimmassa kriisissä lähes 30 vuoteen

Presidentti Putin nosti esimerkiksi Venäjän talouden selviytymisestä ruplan vahvuuden.

Rupla vahvistui torstaina noin 65 ruplaan yhtä dollaria vastaan. Tällä tasolla rupla on edellisen kerran liikkunut vuoden 2020 alussa. Ruplaa on osaksi tukenut pääomarajoitukset, joita Venäjä joutui asettamaan aiemmin tänä vuonna.

Putin sanoi, että Venäjän vehnäsato on mahdollisesti kasvamassa ennätykseen tänä vuonna. Venäjä on maailman suurin vehnän viejä.

Putin kertoi kokouksessa ministereille, että hän haluaa hallitukselta toimia vakaan talouskehityksen ja reaalitulojen kasvun varmistamiseksi. Maan inflaatio on kiihtymässä tänä vuonna nopeimmilleen sitten vuoden 1999.

Ministerit olivat Reutersin mukaan samaa mieltä Putinin kanssa, että Venäjän talous on osoittanut joustavuutta. Heidän mukaansa työmarkkinat ovat vakaat ja inflaatiotahti on alkanut hidastua.

Venäjän talousministerin mukaan talouden päähaasteet ovat toimitusketjujen katkokset ja tuonnin merkittävä väheneminen.