USA:n inflaatio odotuksia nopeampaa, Apple ei ole enää arvokkain, Fortum jättää Venäjän – HS:n markkina­kooste kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Greenpeacen aktivistit ripustivat toukokuun alussa Fortumin pääkonttorin katolta banderollin, jossa vaaditaan Fortumia lopettamaan Venäjän sotakoneiston rahoittaminen.

13.5. 12:00

HK Scan haluaa vähentää jopa 210 työntekijää

Lihatalo HK Scan käynnisti yt-neuvottelut siipikarjaliiketoimintaan kuuluvissa Rauman- ja Euran-yksiköissä.

Suunnitellut toimenpiteet voivat Rauman-yksikössä vaikuttaa yhtiön mukaan enimmillään 210 työsuhteeseen joko työsuhteen päättymisinä tai olennaisina muutoksina työsuhteiden ehdoissa. Euran-yksikössä tällaisia henkilöstömuutoksia ei tehdä.

Neuvottelujen piirissä on yhteensä noin 600 henkilöä, ja ne koskevat työntekijöiden henkilöstöryhmää ja kunnossapito-organisaation ylempiä toimihenkilöitä.

HK Scan tavoittelee neuvotteluilla Suomen siipikarjaliiketoiminnan kilpailukyvyn ja kustannustehokkuuden parantamista. Neuvotteluilla ja muilla toimenpiteillä haetaan yli kolmen miljoonan euron vuotuisia säästöjä. Säästöjen arvioidaan toteutuvan vuoden 2023 aikana.

Morgan Stanley: Korona-ajan tuoreet sijoittajat ovat menettäneet muita sijoittajia enemmän rahaa

Koronapandemian alun lyhyen sokin jälkeen käyntiin lähtenyt osakemarkkinoiden kova nousu sai joukoittain kansalaisia käymään kauppaa osakkeilla ensimmäistä kertaa elämässään.

Ilo on loppunut lyhyeen ja tuoreiden yksityissijoittajien ostokset ovat menettäneet muuta sijoitusmarkkinaa enemmän arvoaan, laskee sijoituspankki Morgan Stanley julkisiin kaupankäyntitietoihin perustuen.

Lisäksi yksityissijoittajat ovat pitäneet kiinni omistuksistaan tiukemmin kuin ammattisijoittajat, jotka ovat siirtäneet sijoituksiaan pois osakkeista.

Nämä sijoittajat eivät ole koskaan nähneet markkinoita, joita keskuspankki ei olisi elvytyksellään pönkittänyt. Siksi he eivät ole toimineet markkinoiden kääntyessä.

Teslan Shanghain-tehtaan tuotanto pysähtyi

Sähköautoja valmistava Tesla on keskeyttänyt valtaosan tuotannostaan Shanghain-tehtaallaan, kertoi uutistoimisto Reuters yhtiön sisäisen muistion perusteella.

Teslan tehtaan tuotantoa joudutaan ajamaan alas toimitusketjujen ongelmien vuoksi. Sähköautoihin ei ole siis saatu kaikkia tarvittavia osia.

Muistion mukaan Tesla tuotti tiistaina alle 200 ajoneuvoa. Tavanomainen päivätuotantotahti on ollut noin 1 200 ajoneuvoa sen jälkeen, kun tehtaan tuotanto käynnistyi 22 päivää kestäneen sulun jäljiltä 19. huhtikuuta.

Noho Partners yhä tappiollinen

Ravintolayhtiö Noho Partnersin liiketappio pieneni ja liikevaihto yli kaksinkertaistui tammi–maaliskuussa.

Yhtiön liikevoitto oli tammi–maaliskuussa 1,3 miljoonaa euroa miinuksella, kun viime vuonna vastaavaan aikaan tappiota kertyi 9,7 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi 48,5 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajan 20,2 miljoonasta eurosta.

Tiukat ravintolarajoitukset varjostivat edelleen yhtiön toimintaa alkuvuonna. Toimitusjohtaja Aku Vikströmin mukaan suomalainen ravintolakulttuuri elää kahden vaikean vuoden jälkeen uutta kukoistustaan.

Lehti: Netflixiin voi tulla mainoksia alkuperäistä suunnitelmaa aikaisemmin

Suoratoistopalvelu Netflix saattaa ottaa mainosrahoitteisen, nykyistä halvemman tilausvaihtoehdon käyttöön vuoden loppuun mennessä, kertoi amerikkalaislehti The New York Times yhtiön sisäisen muistion perusteella.

Muistion mukaan yhtiö valmistautuu lanseeraamaan uuden tilausvaihtoehdon loka–joulukuun aikana eli yhtiön alkuperäistä suunnitelmaa aikaisemmin.

Netflix ilmoitti viime kuussa tulosjulkistuksensa yhteydessä, että se selvittää uutta tilausmallia vuoden tai kahden aikana.

Philip Morris ostaa ruotsalaisen Swedish Matchin

Yhdysvaltalainen tupakkayhtiö Philip Morris aikoo ostaa ruotsalaisen Swedish Matchin 16 miljardilla dollarilla eli reilulla 15 miljardilla eurolla.

Keskiviikkona Philip Morris kertoi tehneensä ostotarjouksen ruotsalaisyhtiön osakkeista. Nuuskaa, tulitikkuja ja sytyttimiä valmistavan Swedish Matchin hallitus on esittänyt ostotarjouksen hyväksymistä.

Yrityskaupan neuvottelut tulivat julkisuuteen aiemmin tällä viikolla, kun Wall Street Journal kertoi asiasta lähteiden pohjalta.

Yhdysvaltojen inflaatiovauhti oli odotuksia nopeampaa

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio hidastui Yhdysvalloissa huhtikuussa, ilmenee työministeriön keskiviikkona julkaisemista tiedoista.

Inflaatiovauhti oli 8,3 prosenttia, kun se maaliskuussa oli 8,5 prosenttia. Inflaatiota ovat kiihdyttäneet etenkin kysynnän voimakas kasvu ja tarjonnan pullonkaulat.

Uutistoimisto Reutersin mukaan analyytikot arvioivat ennalta, että inflaatiovauhti olisi ollut huhtikuussa 8,1 prosenttia.

Huhtikuun tietojen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että polttonesteiden kallistuminen saattaisi olla pysähtynyt. Ruoka kallistui huhtikuussa 9,4 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

EKP:n pääjohtaja vihjasi koron­nostosta heinäkuussa

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde vihjasi, että keskuspankki voi nostaa ohjauskorkoaan heinäkuussa euroalueen inflaation hillitsemiseksi.

Lagarde sanoi puheessaan Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa, että EKP:n pitäisi lopettaa arvopapereiden osto-ohjelmansa ”aikaisin kolmannella neljänneksellä” ja että se voisi sen jälkeen nostaa korkoaan ”vain muutama viikko” myöhemmin.

EKP:n päättäjät kokoontuvat seuraavan kerran 9. kesäkuuta ja 21. heinäkuuta päättämään rahapolitiikasta.

Apple ei ole enää maailman arvokkain yritys

Saudi-Arabian öljy-yhtiö Saudi Aramco ohitti teknologiayhtiö Applen maailman markkina-arvoltaan suurimpana yhtiönä.

Saudi Aramcon markkina-arvoa on pönkittänyt öljyn hinnan nousu, kun taas Applen osakekurssia ovat painaneet inflaatiohuolet ja korkojen nousupaineet.

Öljy-yhtiö Saudi Aramcon markkina-arvo nousi historiallisen korkealle keskiviikkona, jolloin yhtiö markkina-arvo oli noin 2,43 biljoonaa dollaria eli noin 2,31 biljoonaa euroa.

Applen osakekurssi vajosi keskiviikkona 5,2 prosenttia. Osake maksoi 146,50 dollaria, jolloin yhtiön markkina-arvoksi tuli 2,37 biljoonaa dollaria eli noin 2,26 biljoonaa euroa.

Fortum aikoo jättää Venäjän

Energiayhtiö Fortum on aloittanut toimet vetäytyäkseen kokonaan Venäjältä.

Toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo yhtiön päättäneen lopettaa Fortum-brändin käytön Venäjällä ja valmistautuvan vetäytymään Venäjältä hallitusti.

Hallittu tarkoittanee tässä tapauksessa sekä varovaista että harkittua toimintaa. Yhtiöllä on ollut maassa tytäryhtiönsä Uniperin voimalat mukaan lukien 12 voimalaa, joiden arvoksi se on laskenut 4,5 miljardia euroa.

Fortum ei anna arviota mahdollisten kauppojen toteutumisen aikataulusta.