Ruoan hinta uhkaa nousta edelleen: Intia kielsi vehnän viennin ulko­maille

Ruoan hinnat ovat kohonneet voimakkaasti alkuvuoden aikana. Intian lisäksi muun muassa Egypti, Turkki ja Indonesia ovat kertoneet kevään aikana erilaisista rajoituksista ruoan vientiin.

Helleaallosta viime viikkoina kärsineen Intian viljasatojen pelätään jäävän selvästi odotettua pienemmiksi. Kuva on otettu Ahmedabadin lähistöllä maaliskuun puolessavälissä.

14.5. 10:31

Intia kertoi lauantaina keskeyttäneensä vehnän viennin ulkomaille. Intia on maailman toiseksi suurin vehnän tuottaja.

Intia on kärsinyt viime viikkoina helleaallosta, jonka seurauksena maan viljasatojen pelätään jäävän selvästi odotettua pienemmiksi.

Maa aikoo kuitenkin sallia jo aiemmin sovitut vehnätoimitukset sekä vehnän viennin kriisialueille.

”Vientikielto on järkyttävä”, mumbailainen kauppias kertoi uutistoimisto Reutersille.

”Odotimme vientirajoituksia kahden–kolmen kuukauden päästä, mutta ilmeisesti hallitus muutti mielensä kohonneen inflaation seurauksena.”

Vehnän ja muiden viljojen hinnat ovat kohonneet voimakkaasti edellisten 12 kuukauden aikana. Hinnat lähtivät entistä jyrkempään nousuun helmikuun lopulla, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Ukraina on ollut yksi merkittävimpiä viljanviejiä maailmanmarkkinoilla, mutta nyt maan vienti on käytännössä pysähtynyt sodan seurauksena.

Lue lisää: Isä lähti sotaan, joten poika saa pikakurssin peltotöihin maailman ruokahuollon polttopisteessä Ukrainassa: "Hänetkin meinattiin viedä, mutten päästänyt"

Maailmanmarkkinoilla toivottiin aiemmin, että Intia olisi kasvattanut vehnänvientiään tänä vuonna ja siten paikannut Ukrainan uupuvaa tuotantoa.

Intian lisäksi muun muassa Egypti, Turkki ja Indonesia ovat kertoneet kevään aikana erilaisista rajoituksista ruoan vientiin.

Toimitusketjujen, sään ja sodan lisäksi lannoitteiden korkeat hinnat nostavat ruoan hintaa maailmanmarkkinoilla. Venäjä ja Valko-Venäjä ovat kumpikin suuria lannoitteiden tuottajia.

Ruoan hintoihin ei ole luvassa pikaista helpotusta. Maailmanpankki ennusti huhtikuussa, että ruoan hinnat pysyvät korkealla ainakin seuraavat kaksi vuotta.

Järjestö ennusti erityisesti vehnän hinnan kohoavan voimakkaasti loppuvuoden aikana.