Renault myy Lada-tehdas Autovazin Putinin limusiinien suunnittelijalle – kauppasumma kaksi ruplaa

Renaultin Moskovan-tehtaan ostaa puolestaan Moskovan kaupunki. Siellä aletaan valmistaa Renaultien sijasta "Mosseja”.

Renaultin ajoneuvoja myynnissä moskovalaisessa automyymälässä.

16.5. 11:10 | Päivitetty 16.5. 16:21

Ranskalainen autonvalmistaja Renault Group kertoo sopineensa Venäjän liiketoimintonsa myynnistä.

Yhtiö myy noin 68 prosentin osuutensa Lada-ajoneuvojen valmistajana tunnetusta Autovazista venäläiselle tutkimuslaitokselle Namille.

Renault Russia -liiketoiminta eli yhtiön Moskovan-tehdas puolestaan myydään Moskovan kaupungin organisaatiolle.

Renaultilla on mahdollisuus ostaa osuus Autovazista takaisin tiettyinä aikoina kuuden vuoden sisällä.

Renault ei kerro kauppahintaa maanantaina julkistetussa tiedotteessaan. Venäjän kauppa- ja teollisuusministeri Denis Manturov kertoi kolmisen viikkoa sitten venäläiselle uutistoimistolle Interfaxille, että Renaultin Autovazin osuus vaihtaisi omistajaa nimellisellä yhdellä ruplalla. Financial Timesin tietojen mukaan kauppahinta olisi kaksi ruplaa.

Renault kertoo tekevänsä kaupan kohteena olevista omaisuuseristä kertaluonteisen alaskirjauksen ensimmäisen vuosipuoliskon tulokseensa. Viime vuoden lopussa näiden omaisuuserien arvo oli noin 2,2 miljardia euroa.

Renaultin mukaan kauppojen toteuttamiselle ei ole asetettu ehtoja, ja kaikki tarvittavat hyväksynnät kauppojen toteutumiselle on saatu.

Nami on ajoneuvojen kehitykseen ja tutkimukseen keskittynyt valtiollinen tutkimuslaitos. Se on perustettu yli sata vuotta sitten ja suunnitellut venäläisiä henkilöautoja ja kuorma-autoja, muun muassa presidentti Vladimir Putinin käyttämät limusiinit.

Autovaz valmistaa Lada-merkkisiä ajoneuvoja. Se on Venäjän suurin autojen valmistaja. Autovazin vähemmistöomistaja on ollut venäläinen puolustusvälinekonserni Rostec. Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriö kertoo, että Autovaz jatkaa Ladojen koko malliston valmistusta.

Moskovassa Renault on valmistanut Renault- ja Nissan-merkkisiä autoja. Renault keskeytti tuotannon tehtaalla maaliskuussa sen jälkeen, kun yhtiöön kohdistui kritiikkiä liiketoimintojen jatkamisesta Venäjällä maan hyökättyä Ukrainaan.

Moskovan kaupungin pormestari Sergei Sobjanin ilmoitti blogissaan venäläislehti Kommersantin mukaan, että tehtaalla aletaan valmistaa Moskvitš-ajoneuvoja eli ”Mosseja”.

Renaultin liiketoiminnot Venäjällä työllistävät yhteensä 45 000 ihmistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita