Saksa aikoo äänestää ydinvoiman vihreää EU-luokittelua vastaan –Komission esitys silti menossa läpi

Komission esityksessä lisätään osa ydin­voiman ja maa­kaasun tuotannosta vihreiden tuotanto­keinojen listalle, jota seurataan jäsenmaiden päästö­vähennys­yrityksiä arvioidessa.

Saksan ydinvoimaa vastustava linja jatkuu. Kuvassa vuoden lopussa suljettu Grohnden ydinvoimala.

16.5. 17:30

Saksan ympäristöministeriö jatkoi maanantaina ydinvoimaa vastustavalla linjallaan. Kun EU-jäsenmaat äänestävät komission esityksestä luokitella ydinvoima kestäväksi energianlähteeksi tulevien viikkojen aikana, Saksa ilmoitti äänestävänsä vastaan.

Äänestyksessä on unionin laajuinen kestävän tuotannon taksonomia eli luokittelu, jolla komissio pyrkii nopeuttamaan ilmasto­tavoitteiden saavuttamista. Esityksessä lisätään osa ydinvoiman ja maakaasun tuotannosta vihreiden tuotantokeinojen listalle, jota seurataan jäsenmaiden päästövähennys­yrityksiä arvioidessa.

Komission mukaan tärkeintä on siirtymä uusiutuviin energianlähteisiin, mutta onnistuneeseen siirtymään tarvitaan myös muita vakaita energiamuotoja. Tämä ei kuitenkaan saksalaisille käy.

”Tämä ”ei” on tärkeä poliittinen signaali. Se tekee selväksi, ettei ydinvoima ole kestävää, eikä sen tulisi kuulua taksonomiaan”, ympäristöministeriö kertoi Reutersin mukaan.

Jopa 20 EU-jäsenmaan tulisi vastustaa uutta luokittelua, jotta se hylättäisiin. Hylkäystä kuitenkin pidetään erittäin epätodennäköisenä. Euroopan parlamenttiin esitys tulee heinäkuussa.

Vastustaviin jäsenmaihin kuuluvat Itävalta ja Luxemburg ovat uhanneet haastavansa esityksen oikeusteitse, mikäli se olisi menossa läpi. Politicon tietojen mukaan Saksassa on erimielisyyksiä oikeusmenettelyn tarpeellisuudesta, joten talousmahdilla ei ole aikeita jatkotoimiin vastustuksestaan huolimatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita