Finnwatch: Omaisuuden piilottaminen on Suomessa liian helppoa

Tuoreen vertailun mukaan Suomi ei ole avoimuudessa huonoimmasta päästä, mutta parannettavaa on yritysten omistustietojen ja verotietojen avoimuudessa.

Yhdysvallat, Sveitsi, Singapore, Hongkong ja Luxemburg ovat maita, joilla on suurin rooli omaisuuden piilottamisen mahdollistajina koko maailmassa.

17.5. 2:00 | Päivitetty 17.5. 6:19

Suomella on petrattavaa yritysten omistustietojen avoimuudessa ja verotietojen raportoinnin vaatimuksissa.

Näin toteaa kansalaisjärjestö Finnwatch tuoreen Financial Secrecy Index (FSI) -vertailun pohjalta.

Kaikkiaan 141 maata kattavassa avoimuusvertailussa Suomi päätyi sijalle 88, mikä tarkoittaa Suomen olevan keskimääräistä avoimempi valtio. Avoimuusvertailun kärkipaikoilla ovat Yhdysvallat, Sveitsi, Singapore, Hongkong ja Luxemburg. Nämä maat ovat salailijoiden parhaimmistoa ja niillä on suurin rooli omaisuuden piilottamisen mahdollistajina koko maailmassa.

Vuosittain laadittavan vertailun toteuttaa veronkiertoa ja korruptiota vastustava Tax Justice Network -ryhmittymä. Puutteet avoimuudessa lisäävät riskiä korruptiolle sekä vaikeuttavat rahanpesun ja veronkierron tutkintaa, toteaa Finnwatch tiedotteessaan.

Suomi pärjää vertailussa huonosti yritysten omistustietojen avoimuudessa. Suomessa omistustietoja koskeva edunsaajarekisteri ei ole kaikille avoin ja rekisteriin merkitään tiedot vain yritysten suurimmista omistajista.

Finnwatch muistuttaa, että tämä on vaikeuttanut muun muassa pakotteiden kohteena olevien oligarkkien omaisuuden jäljittämistä.

”Suomessa tutkivat toimittajat ja kansalaisjärjestöt joutuvat anomaan lupaa saadakseen tietoja edunsaaja­rekisteristä. Rekisteriä on myös hankalaa käyttää: voidakseen saada rekisteristä tietoja, pitää oikeastaan jo etukäteen tietää, mitä etsii”, Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen sanoo tiedotteessa.

Finnwatch vaatiikin muutoksia edunsaajarekisteriin ja myös verotietojen avoimuuteen.

Suomi saa vertailun perusteella moitteita siitä, että verotusta koskevat oikeuden päätökset eivät ole kokonaan julkisia tai maksuttomasti saatavilla. Suomessa yrityksiltä ei Finnwatchin mukaan edellytetä tarpeeksi kattavaa julkista maakohtaista verotietojen raportointia, joka avaisi tarkemmin yritysten veronmaksua ja muita sen arvioimisessa keskeisiä tunnuslukuja.

Finnwatch arvostelee Suomea myös siitä, että yritysten tilinpäätösten tilaaminen kaupparekisteristä on maksullista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita