Suomen ja Venäjän kaasuriita pahenee: Venäläisen kaasun tulo Suomeen voi loppua pian

Gasumin mukaan riski maakaasutoimitusten loppumiselle on kasvanut. Yhtiön mukaan on mahdollista, että putkikaasun tulo Venäjältä Suomeen tulee loppumaan.

Suurin osa Venäjältä tuodusta maakaasusta tulee Suomeen Imatran kautta. Kuvassa kaasuasema Imatran Räikkölässä 12. toukokuuta.

17.5. 13:07 | Päivitetty 17.5. 15:15

Suomen ja Venäjän välinen maakaasuvääntö kiristyy. Suomen kaasuyhtiö Gasum kertoo vievänsä maakaasua koskevan hankintasopimuksen välimiesmenettelyyn.

Gasum pitää mahdollisena, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen katkeaa. Kaasun tulo pysähtyisi käytännössä ensi lauantaina. Virkamiesarvioiden mukaan Suomen nykyinen kaasuinfrastruktuuri eli Viron-kaasuputki ja lng-terminaalit eivät riitä korvaamaan venäläistä maakaasua, jos sen virta Imatralla katkeaa.

Gasum on tiedotteensa mukaan varautunut tilanteeseen yhdessä asiakkaidensa sekä huoltovarmuudesta vastaavien viranomaisten kanssa.

Maakaasu ei ole Suomelle yhtä tärkeä energiamuoto kuin vaikkapa Keski- ja Etelä-Euroopassa. Kaasun osuus energian kokonaiskulutuksesta oli viime vuonna noin viisi prosenttia.

Energiantuotannossa kaasu on pääosin melko helposti korvattavissa muilla polttoaineilla. Kaasulämmitteiset kotitaloudet ovat suojatussa asemassa, ja niiden kaasun saanti turvataan tarvittaessa poikkeustoimin.

Kaasuhanojen sulkeutuminen aiheuttaisi ongelmia teollisuuteen. Siellä kaasua käytetään prosessien raaka-aineena. Kaksi kolmasosaa kaasusta Suomessa käyttää teollisuus. Suurimpia käyttäjiä ovat kemian- ja metsäteollisuuden yhtiöt.

HS:n huhtikuussa hankkimien virkamiesarvioiden mukaan teollisuuden kaasun saantia ei välttämättä voida kaikissa tilanteissa turvata, jos Venäjän kaasuputki sulkeutuu. Teollisuuden täytyy joko löytää korvaaja maakaasulle tai supistaa tuotantoa.

Gasumin toimitusjohtaja Mika Wiljanen sanoo, että yhtiö on jonkin aikaan varautunut putkikaasun tulon mahdolliseen loppumiseen. Yhtiö on Wiljasen mukaan varautunut turvaamaan omien asiakkaidensa kaasunvirtauksen kesäkauden ajan eli elokuun loppuun asti.

”Pystymme erilaisia hankintakanavia hyödyntäen ja kaasua varastoimalla hoitamaan asiakkaidemme välittömän tarpeen kesäkaudella olettaen, ettei siirtokapasiteetissa tule haasteita”, Wiljanen sanoo.

Wiljanen ei kommentoi sitä, kuinka pitkäksi aikaan kaasua on varastoitu asian ”sensitiivisyyden” takia. Gasum on Wiljasen mukaan myös käynyt neuvotteluita kaasuntuonnin lisäämisestä läntisten kaasutoimittajien kanssa.

”Haaste syntyy myöhemmässä vaiheessa talvella, jolloin rajoite on Suomen ja Viron välisen Balticconnector -putken kapasiteetti”.

Gasum toimittaa maakaasua lähinnä teollisuudelle, mutta talven lämmityskaudella kaasua käytetään myös sähkön- ja lämmöntuotannossa.

Gasumilla on venäläisen Gazpromin kanssa pitkäaikainen maakaasun hankintasopimus. Yhtiöt ovat neuvotelleet sopimukseen liittyen syksystä saakka.

Gazprom on Venäjän valtion kaasuyhtiö. Se vaati huhtikuussa Gasumia maksamaan hankintasopimuksessa sovitut maksut ruplissa. Gasumin tiedotteen mukaan Gazprom on esittänyt Gasumille muitakin vaatimuksia.

”Gasum ei hyväksy Gazprom Exportin ehdotusta ruplamaksuihin siirtymisestä, eikä siten tule maksamaan hankintasopimuksen mukaisia maksuja ruplissa tai ehdotetulla maksujärjestelyllä. Lisäksi yhtiöillä on merkittävä erimielisyys liittyen muihin sopimuksen perusteella esitettyihin vaateisiin”, Gasum kirjoittaa tiedotteessaan.

Gazprom on pyytänyt Suomen valtion kaasuyhtiön Gasumin vastausta vaatimuksiin toukokuun 20. päivään eli tämän viikon perjantaihin mennessä. EU-lähteiden mukaan takaraja on sama monille muillekin EU-maille. Mahdollista on, että kaasun tulo pysähtyy lauantaina Suomeen sekä moniin muihin EU-maihin.

Gazprom on ilmoittanut, että uusiin maksuehtoihin suostuminen on ehto sille, että toimitukset jatkuvat häiriöttä. Venäjä katkaisi huhtikuussa kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan maiden kieltäydyttyä uusista ehdoista.

Gasumin mukaan hankintasopimusta koskevat erimielisyydet ovat niin suuria, että yhtiö on päättänyt viedä asian välimiesmenettelyyn.

”Tässä tilanteessa Gasumilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin viedä hankintasopimus välimiesmenettelyyn. Tulemme tekemään tässä haastavassa tilanteessa kaikkemme, jotta pystymme toimittamaan suomalaisille asiakkaillemme heidän tarvitsemaansa energiaa”, Wiljanen sanoo Gasumin tiedotteessa.

Välimiesmenettelyä käytetään varsin usein liike-elämää koskevien riitojen käsittelyssä. Se on perinteistä tuomioistuinmenettelyä nopeampi.

Välimiesoikeuden on annettava tuomionsa sääntöjen mukaisessa välimiesmenettelyssä pääsääntöisesti korkeintaan yhdeksässä kuukaudessa. Nopeutetussa menettelyssä ratkaisun pitäisi syntyä kolmessa kuukaudessa.

Viime viikonloppuna Venäjä katkaisi sähkökaupan Suomeen. Venäläinen energiayhtiö Inter Rao Nordic oy ilmoitti asiasta etukäteen. Syyksi kerrottiin ”vaikeudet vastaanottaa maksuja markkinoille myydystä sähköstä”.

”Totta kai tässä on taustalla politiikka”, sanoi energiamarkkinoiden professori Samuli Honkapuro HS:lle lauantaina Lappeenrannan–Lahden teknillisestä yliopistosta (Lut).

Fingridin mukaan päätöksen ei pitäisi aiheuttaa ainakaan merkittävää sähkön hinnan nousua.

Oikaisu 17.5. kello 14.47: Jutun kuvatekstissä kirjoitettiin aluksi, että kaasuasema on Gasumin. Todellisuudessa asema ei ole enää Gasumin.

Lue lisää: Venäjä uhkaa katkaista kaasu­toimitukset Suomeen, jos sen maksu­vaatimuksiin ei suostuta – tämän syyn takia se tuskin toteuttaa uhkauksiaan

Lue lisää: Suomi varautuu Venäjän kaasu­toimitusten katkeamiseen toukokuussa

Lue lisää: Sähkön piti halventua kesäksi, mutta niin ei käynytkään ja tässä ovat syyt

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita