Venäjä-pakotteet viivästyttävät Suomen rakennushankkeita – Materiaalipula nostaa jo uusien asuntojen hintoja

Valtaosa rakennusalan yrityksistä myöhästyttää investointejaan inflaatiokehityksen ja tuotantoketjujen vaikeuksien vuoksi. Kruunusillat-raitiotien hankejohtaja kertoo tilanteen pahentuvan koko ajan.

Asuntorakentaminen on kallistunut kevään aikana merkittävästi, ja vuokra-asuntojen suosio kasvaa edelleen. Kuvituskuva.

19.5. 7:07

Kaikkia Venäjältä ja Ukrainasta aiemmin tuotuja rakennusmateriaaleja ei ole saatu korvattua Venäjän hyökkäyksen alettua, arvioi Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell. Tämän vuoksi hankkeita on vaarassa valmistua myöhässä.

Rakennusmateriaalien pula kärjistyi maalis-huhtikuussa, kun ulkoministeriö pyysi ulosottolaitosta takavarikoimaan Kokkolan satama-alueelle varastoituja venäläisen ja latvialaisen kaivosyhtiön tuotteita. Jäädytetyksi joutui muun muassa 216 000 tonnia teräksen valmistuksessa käytettävää rautamalmipellettiä.

Taustalla olivat EU:n helmikuussa asettamat Venäjä-pakotteet. Ukrainastakin tuodut materiaalit ovat vähissä, kun Venäjän sotatoimet ovat tukkineet vientiyritysten reittejä.

”Suomen pitäisi nyt entistä vahvemmin suunnata ulkomaankauppa ja reitit Länsi-Eurooppaan”, Randell painottaa.

Rakennusteollisuuden suhdannekatsauksesta paljastuu, että valtaosa yrityksistä pitää tuotannon viivästymistä tai hankkeiden peruuntumista kokonaan vähintään melko todennäköisenä.

Vaikka materiaaleja ja tarvikkeita on saatu hankittua uusilta toimittajilta toistaiseksi paremmin kuin ensin pelättiin, teräksen ja muiden rakennusaineiden saatavuus muuttuneessa tilanteessa valkenee Randellin mukaan kunnolla vasta kesän jälkeen.

Uusien asuntojen tuotanto on silti jo ehtinyt hidastua, ja rakennuttamisen kannattavuus heikkenee yhä. Suhteessa eniten kallistuvat pitkäaikaiset urakat, joiden kustannukset on arvioitu hyvin erilaisten talousnäkymien vallitessa.

Vapaiden omistusasuntojen määrä markkinoilla on pysynyt kasvussa, kun ennen sotatoimia aloitetut asuntohankkeet ovat valmistuneet. Tuotanto on kuitenkin hidastunut merkittävästi maaliskuusta alkaen.

Rakennuskustannukset kasvoivat helmikuussa Tilastokeskuksen mukaan 7,5 prosenttia vuoden takaisesta. Pelkkien raaka-aineiden hinta nousi jopa 12,1 prosenttia.

Materiaalien hinnat ovat nousseet entisestään inflaation sävyttäminä kevätkuukausina. Rakennusteollisuuden suhdannekatsauksessa kerrotaan, että vaikeasti ennakoitava kustannusten kasvu aiheuttaa alan yrityksissä suurta huolta.

Rakennuskustannusten ja raaka-aineiden hintanousu näkyy jo käynnissä olevissa suurhankkeissa. Esimerkiksi Kruunusillat-raitiotien hankejohtaja Ville Alajoki vahvistaa, että hintapaine on kasvanut käynnissä olevissa rakennushankkeissa.

Kruunusillat on satoja miljoonia euroja maksava siltahanke, jossa rakennetaan raitiotiesilta Helsingin keskustasta Kruunuvuorenrannan asuinalueelle. Kustannusten heilahtelu on lyhentänyt aikaikkunaa, jossa aiemmin tarjotut hinnat ovat voimassa.

Tämä on lisännyt yritysten hankintavaikeuksia.

”Tilanne elää jatkuvasti”, Alajoki harmittelee.

Hankejohtaja uskoo kuitenkin, etteivät inflaatio ja saatavuusvaikeudet vaikuta suoraan Kruunusiltojen valmistumisaikatauluun. Mitä ripeämmin Venäjä lopettaa aggression ja epävarmuus maailmanmarkkinoilla hälvenee, sitä taatummin projekti välttää myöhästymisen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita