Venäjän öljyntuotanto romahti pahemmin kuin kertaakaan sitten Neuvostoliiton hajoamisen

Tuotannon väheneminen ei näy Venäjän öljytuloissa, koska hinnat ovat nousseet niin nopeasti.

Öljy-yhtiö Lukoilin öljynjalostamo Volgogradissa.

17.5. 16:44 | Päivitetty 18.5. 16:14

Venäjän raakaöljyntuotanto supistui lähes yhdeksän prosenttia huhtikuussa, raportoi uutistoimisto Reuters. Tieto perustuu Opec+ -ryhmän sisäiseen raporttiin.

Huhtikuun romahdus on jyrkin pudotus Venäjän öljyntuotannossa sitten Neuvostoliiton kaatumisesta seuranneen kaaoksen 1990-luvun alussa.

Reutersin näkemän raportin mukaan Venäjä tuotti raakaöljyä huhtikuussa 9,16 miljoonaa barrelia päivässä, mikä on 860 000 barrelia päivässä vähemmän kuin maaliskuussa.

Venäjän päivätuotanto oli miltei 1,2 miljoonaa barrelia vähemmän kuin Saudi-Arabian tuotanto huhtikuussa. Venäjän päivätuotanto myös jää 1,28 miljoonaa barrelia vajaaksi tuotantotavoitteesta, joka on sovittu öljyntuottajamaiden Opec-järjestön ja sen liittolaisten kesken. Tämä ryhmä tunnetaan nimellä Opec+.

Euroopan unioni pyrkii edelleen saamaan aikaan päätöksen venäläisen öljyntuonnin lopettamiseksi. EU-maiden neuvottelut asiasta ovat jumittuneet Unkarin vastustukseen.

Länsimaiden pakotteiden vuoksi Venäjä on lisännyt öljynmyyntiään Kiinalle ja Intialle. Venäjä on hyötynyt raakaöljyn hinnannoususta.

Venäjän valtiovarainministeriön mukaan valtio sai öljyn ja kaasun myynnistä 1,81 biljoonan ruplan eli noin 26,3 miljardin euron tulot huhtikuussa. Koko alkuvuonna eli tammi–maaliskuussa energiatulot olivat yhteensä 2,97 biljoonaa ruplaa.

Reutersin näkemän Venäjän talousministeriön asiakirjan mukaan öljyntuotannon arvioidaan supistuvan tänä vuonna jopa 17 prosenttia.

Oikaisu 18.5.2022 kello 16.13: Venäjä tuotti raakaöljyä huhtikuussa 860 000 barrelia päivässä vähemmän kuin maaliskuussa. Aiemmin kerrottiin virheellisesti, että määrä olisi ollut 860 000 miljoonaa barrelia pienempi.