Yhdysvallat saattaa pakottaa Venäjän maksu­kyvyttömyyteen, valtion­lainojen maksuihin liittyvä erityis­lupa raukeamassa

Venäjän on odotettu ajautuvan maksukyvyttömyyteen, mutta toistaiseksi maa on saanut maksunsa hoidettua pakotteista huolimatta.

Venäjän keskuspankki on lännen pakotteiden piirissä, ja maksuliikenne keskuspankin tai Venäjän kanssa on kielletty pakotteiden nojalla.

17.5. 21:53

Yhdysvallat harkitsee toimia, joiden johdosta Venäjä ajautuisi maksukyvyttömyyteen, jonka partaalla maa on tasapainotellut aloitettuaan sodan Ukrainassa.

Lännen talouspakotteet periaatteessa kieltävät maksuliikenteen Venäjän valtiovarainministeriön, maan keskuspankin tai kansallisen hyvinvoinnin rahaston kanssa. Yhdysvalloissa on kuitenkin ollut voimassa valtiovarainministeriön ulkomaisista varoista vastaavan osaston myöntämä erityislupa, jonka myötä velkaan liittyvät korkomaksut ja lyhennykset on voitu ottaa vastaan Yhdysvalloissa.

Tämä erityislupa on raukeamassa ensi viikolla 25. toukokuuta, ja Yhdysvallat voisi jättää luvan uusimatta. Näin ollen Yhdysvalloissa olisi laitonta ottaa vastaan Venäjän maksuja. Uutistoimisto Bloombergin mukaan presidentti Joe Bidenin hallinto on etenemässä päätöksen kanssa.

Yhdysvallat voisi käyttää maksujen estämistä keinona painostaa Venäjän johtajaa Vladimir Putinia.

”Sitä harkitaan, mutta päätöstä ei ole tällä hetkellä nähtäväksi”, Yhdysvaltojen hallinnon virkamies kertoo nimettömästi uutistoimisto Reutersille.

”Tarkastelemme kaikkia vaihtoehtoja lisätäksemme painetta Putinin suuntaan.”

Toukokuun alussa Venäjä sai viime hetkellä maksettua 650 miljoonan dollarin arvosta erääntyviä joukkolainojaan ja niiden korkoja. Vielä ennen tämän vuoden loppua Venäjällä olisi maksettavana miltei kahden miljardin dollarin arvosta erääntyviä joukkolainoja ja niiden korkoja.