Maksukyvyttömyyden partaalla roikkuva Venäjä aikoo maksaa velkojaan ruplissa

Yhdysvallat pohtii, ettei se jatkaisi talouspakotteiden erityislupaa, jonka avulla Venäjä on voinut maksaa velkasuorituksia dollareissa velkojilleen.

Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov.

18.5. 15:44

Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov sanoo, että maa aikoo maksaa dollarimääräisiä joukkolainojaan ruplissa, jos Yhdysvallat estää muut maksuvaihtoehdot.

Siluanov sanoi keskiviikkona konferenssissa uutistoimisto Reutersin mukaan, että maa ei aio pitää itseään maksukyvyttömänä, jos se maksaa velkasuorituksia ruplissa.

Venäjä on vähintään roikkunut maksukyvyttömyyden partaalla helmikuun lopusta asti. Venäjän aloitti tuolloin laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa. Sen jälkeen länsimaat ovat pyrkineet omilla pakotteillaan eristämään Venäjän kansainvälisestä talousjärjestelmästä.

Venäjä on saanut maksaa erityisluvalla velkasuorituksiaan sen velkojille Yhdysvalloissa. Tiistaina uutistoimistot kertoivat, ettei Yhdysvallat välttämättä enää jatkaa erityislupaa.

Lue lisää: Yhdysvallat saattaa pakottaa Venäjän maksu­kyvyttömyyteen, valtion­lainojen maksuihin liittyvä erityis­lupa raukeamassa

Erityislupa päättyy ensi viikon keskiviikkona 25. toukokuuta, ja Venäjän pitäisi maksaa seuraava lainasuoritus perjantaina 27. toukokuuta. Jos Venäjä ei pysty maksamaan velkojaan, se ajautuu maksukyvyttömyyteen.

Siluanov sanoi, että Venäjällä on rahaa maksaa velkojaan eikä se pidä ruplamaksuja lainojen laiminlyöntinä. Siluanovin mukaan Venäjä aikoo maksaa ulkomaisille velkojilleen ruplilla ”viimeisenä keinoja”.

Toukokuun alussa Venäjä sai viime hetkellä maksettua 650 miljoonan dollarin arvosta erääntyviä joukkolainojaan ja niiden korkoja.

Vielä ennen tämän vuoden loppua Venäjällä olisi maksettavana miltei kahden miljardin dollarin arvosta erääntyviä joukkolainoja ja niiden korkoja.

Lue lisää: Venäjä väisti maksu­kyvyttömyyden ja maksoi dollari­velkoja viime hetkellä

Lue lisää: Venäjää uhkaa liki väistämättä maksu­kyvyttömyys, mutta onko sillä enää mitään väliä?

Lue lisää: Venäjä otti harppauksen kohti maksukyvyttömyyttä: Luotto­riski­markkinoiden elin linjasi Venäjän rikkoneen lainaehtoja