Wall Streetillä keskiviikkona täysi sukellus – Osakkeet halpenivat Yhdysvalloissa poikkeuksellisen rajusti

Keskiviikko oli yksi 2020-luvun synkimmistä päivistä Yhdysvaltain osakemarkkinoilla.

Alkuvuosi on ollut Yhdysvaltain osakemarkkinoilla rajun pudotuksen aikaa. Keskiviikko oli yksi vuoden huonoimpia päiviä suurille osakeindekseille.

18.5. 22:12 | Päivitetty 19.5. 7:36

Keskiviikko jää Yhdysvaltain osakemarkkinoiden historiaan poikkeuksellisen synkkänä päivänä. Maailman seuratuin osakeindeksi S&P500 oli pörssin sulkeuduttua pudonnut yli 4 prosenttia.

Pudotuksen mittaluokkaa kuvastaa, että S&P500-indeksin seuraamien yhtiöiden yhteenlasketusta markkina-arvosta on kadonnut yhden päivän aikana noin 1 400 miljardia dollaria.

Kyse on indeksin suurimmasta pakituksesta vuoden 2022 aikana. Koko 2020-luvun aikanakin indeksi on pakittanut yhden päivän aikana näin rajusti alle kymmenenä päivänä. Vuoden 2010 alun jälkeenkin rajumpia päiväpudotuksia on nähty vain 14 päivänä.

Indeksi on nyt hyvin lähellä niin kutsutun karhumarkkinan rajaa, sillä se on peruuttanut vuoden aikana liki 18 prosenttia. Karhumarkkinan rajana pidetään 20 prosentin pudotusta.

S&P500-indeksin syöksyn ajureina toimivat jyrkästi putoavat vähittäiskauppiaat. Esimerkiksi odotuksia heikommista tuloksista kertoneet Target ja Walmart putosivat keskiviikkona rajusti. Targetin arvostuksesta katosi päivässä neljännes, Walmart selvisi noin 6,8 prosentin niiauksella.

S&P500 oli pörssin sulkeuduttua nyt noin 3918 indeksipisteessä. Indeksi oli edellisen kerran yhtä matalalla maaliskuun lopussa 2021.

Vielä rajummin keskiviikkona ovat sulaneet teknologiaosakkeet. Kun pörssi sulkeutui, teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli pudonnut 4,73 prosenttia. Kovassa syöksyssä tämän vuoden ollut Nasdaq on peruuttanut tänä vuonna vain kerran keskiviikkoa jyrkemmin. Torstaina 5. toukokuuta Nasdaq pakitti 4,99 prosenttia. Indeksi on pudonnut sitä rajummin 2020-luvulla vain neljänä päivänä.

Nasdaq-indeksin seuraamien osakkeiden yhteenlasketusta markkina-arvosta on kadonnut vuoden 2022 aikana huimat 27 prosenttia.

Nasdaqin alkuvuoden syöksyä kuvaa hyvin se, että indeksi on pakittanut marraskuun 2020 alun tasolle.

Yhdysvaltain arvokkaimmista yhtiöistä esimerkiksi Amazon on pudonnut keskiviikkona 7,2 prosenttia, Tesla 7 prosenttia ja Apple 6 prosenttia.

Dow 30 -indeksi putosi keskiviikkona 3,57 prosenttia.

Osakemarkkinoiden alkuvuoden syöksyn taustalla on Yhdysvaltain poikkeuksellisen nopea inflaatio ja Yhdysvaltain keskuspankin Fedin rahapolitiikan kiristystoimet. Sijoittajia hermostuttaa muun muassa se, kykeneekö Fed toteuttamaan koronnostot ilman, että se ajaisi Yhdysvaltain talouden taantumaan.

Wall Streetin ahdinko näytti torstaina tarttuneen myös Aasian osakemarkkinoille. Esimerkiksi Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi oli pakittanut kello 7.20 Suomen aikaa noin 2,2 prosenttia. Tokion Nikkei-indeksi puolestaan noin 1,9 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita