Sähkön hinta on juuri nyt noin seitsemänkertainen viime vuoteen verrattuna

Teollisuudessa luotetaan, että Olkiluodon kolmas reaktori toimii talvella jo hyvin ja korvaa Venäjän sähkötuonnin loppumisen. Yrityksille kallis sähkö on ongelma.

Koekäyttövaiheessa olevan Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen yksikön käynnistymisen uskotaan helpottavan sähkömarkkinoiden tilannettaa talveen mennessä.

19.5. 12:12

Sähkön raju kallistuminen kurittaa kuluttajien lisäksi myös teollisuutta ja muita yrityksiä. Sähkön tuonnin loppuminen Venäjältä näyttäisi nostaneen sähkön hintaa selvästi tällä viikolla.

Nordpoolin mukaan pörssihintainen sähkö on ollut tällä viikolla hinnaltaan noin seitsemänkertainen viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Huomenna perjantaina sähkö maksaa aamulla kello 7 jälkeen peräti 50 senttiä kilowattitunnilta.

Teollisuuden asiantuntijoiden mukaan tilannetta helpottaa se, että myös lopputuotteiden hinnat ovat nyt korkealla.

Paljon sähköä käyttävät muun muassa metsäteollisuusyritykset, kemianteollisuus ja metallinjalostajat, erityisesti terästehtaat.

Monien yritysten kilpailukyky on silti hyvä. Esimerkiksi teräksen, sellun, kartongin ja lannoitteiden hinnat ovat pysyneet korkealla.

”Teräksen valmistajat eivät ole hirveästi valittaneet sähkön hinnasta”, sanoo Teknologiateollisuuden johtajan asiantuntija Martti Kätkä.

Sähkö on yhtä kallista tai jopa kalliimpaa myös tärkeissä kilpailijamaissa. Etelä-Ruotsissa ja Saksassa sähkö on ollut kuluneen vuoden aikana usein selvästi Suomea korkeammissa hinnoissa.

Paljon sähköä käyttävä teollisuus on yleensä myös suojannut sähköostonsa hyvin eli ne ostavat sähköä kiinteällä hinnalla. Sähköpörssin hintojen nousu ei siis kovin nopeasti lyö läpi yritysten maksamiin hintoihin.

Toisaalta kaikkein suurimmat sähkönkäyttäjät optimoivat tuotantoaan suhteessa sähkön hintaan koko ajan. Kun hinta nousee tarpeeksi, voi olla kannattavampaa myydä sähköä ulos sen sijaan, että käyttää sen tuotantoon.

Pitkällä aikavälillä sähkön kallistuminen voi muodostua ongelmaksi, etenkin suhteessa aasialaisiin kilpailijoihin.

Kun sähkön markkinahinnat pysyvät korkealla pitkään, pitkäaikaisten sopimustenkin hinnat nousevat", sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton energia-asiantuntija Kati Ruohomäki.

Asiantuntijat uskovat, että Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan käyttöön saaminen helpottaa sähkömarkkinoiden tilannetta talveen mennessä.

”Koekäyttö näyttäisi etenevän ihan hyvin. Kun on noin iso laitos kyseessä, on selvää ettei se ihan nappia painamalla lähde käyntiin”, Ruohomäki sanoo.

Yrityksissä sähkön kallistuminen voi Ruohomäen mukaan vauhdittaa vihreää siirtymää, vaikka monia hankkeita on muutenkin käynnissä.

”Tuulivoimaosuuksien ostaminen varmasti ainakin lisääntyy.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita