Euron arvo putoaa vauhdilla, ja osa asiantuntijoista uskoo, että valuutta on matkalla pariteettiin

Torstaina iltapäivällä euro liikkui 1,0488 dollarissa. Viime vuoden kesäkuussa euro maksoi 1,22 dollaria ja vuoden alussa 1,12 dollaria.

Dollaria on tänä vuonna tukenut turvasatamakysyntä.

19.5. 17:01 | Päivitetty 19.5. 17:41

Yhteisvaluutta euro on heikentynyt viimeisen vuoden aikana siten, että valuutan arvo on lähellä pariteettia eli tasavahvaa valuuttakurssia suhteessa Yhdysvaltain dollariin ensimmäistä kertaa 20 vuoteen.

Torstaina iltapäivällä euro liikkui 1,0488 dollarissa. Viime vuoden kesäkuussa euro maksoi 1,22 dollaria ja vuoden alussa 1,12 dollaria.

Halvimmillaan euro on käynyt tänä vuonna 1,0379 dollarissa viime viikolla.

Dollaria on tänä vuonna tukenut turvasatamakysyntä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan, kiihtyvä inflaatio ja pelko talouskasvun hidastumisesta ovat saaneet sijoittajat siirtämään varojaan euroalueelta turvasatamana pidettyyn dollariin.

Myös rahapolitiikan eriytyminen Yhdysvalloissa ja euroalueella on tukenut dollaria tänä vuonna. Yhdysvaltain keskuspankki Fed aloitti koronnostot maaliskuussa ja jatkoi toukokuussa nostamalla ohjauskorkoaan 0,50 prosenttiyksikköä.

Sen sijaan Euroopan keskuspankilla (EKP) koronnostojen aloitus on vielä edessä. EKP on kuitenkin viestinyt lopettavansa arvopapereiden osto-ohjelman ja keskuspankin päättäjät vihjanneet koronnostosta kesällä.

Keskuspankit yrittävät koronnostoilla hillitä vuosikausiin korkeimmillaan laukkaavaa inflaatiota.

Euron heikkeneminen on hyväksi euroalueen vientiyrityksille, koska niiden suhteellinen hintakilpailukyky kansainvälisessä kaupassa paranee. Euron halpenemisen voi siis hyödyttää Suomen ulkomaan vientiä, millä on iso merkitys talouden ja työllisyyden kannalta.

Samalla valuutan heikkeneminen voi rokottaa kansalaisten kukkaroa, koska euroalueen ulkopuolelta tuotavien tavaroiden hinnat kallistuvat. Kun eurolla saa vähemmän dollareita, myös matkailu Yhdysvaltoihin kallistuu.

Valuuttastrategit ovat erimielisiä siitä, vajoaako euro pariteettiin dollariin kanssa.

Amerikkalaisen JP Morgan -pankki ei ennusta perusskenaariossaan euron pariteettia. Pankin valuuttastrategiajohtaja Sam Zief sanoo tv-kanava CNBC:lle, että pariteettiin tarvittaisiin euroalueen kasvuodotusten heikkenemistä suhteessa Yhdysvaltoihin eli samanlaisia arvioita, joita tapahtui välittömästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

BMO Capital Marketsin valuuttastrategi Stephen Gallo arvioi, että Fedin aggressiivinen rahapolitiikan kiristäminen seuraavan kahden vuoden aikana jo hinnoiteltu dollariin. Siten dollarin vahvistuminen euroon ei jatkuisi.

Sen sijaan Capital Economicsin ekonomisti Jonas Goltermann arvioi asiakaskirjeessään CNBC:n mukuaan, että EKP:n haukkamainen politiikkaa ei vedä vertoja Fedin politiikkaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita