EU-parlamentti haluaa pakotteita länsipoliitikoille, jotka eivät ole hylänneet venäläis­yhtiöitä – Esko Aho mainitaan myönteisenä esimerkkinä

Aho jätti hallituspaikkansa venäläispankki Sberbankissa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

EU-parlamentti toteaa, että ex-poliitikot kuten Suomen entinen pääministeri Esko Aho, Ranskan entinen pääministeri François Fillon ja Itävallan entinen liittokansleri Wolfgang Schüssel ovat kaikki jättäneet paikkansa venäläisyhtiöissä.

19.5. 15:23

Bryssel

EU-parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman, jossa se haluaa EU:n talouspakotteiden listalle myös ne eurooppalaiset, jotka eivät ole luopuneet asemistaan venäläisyhtiöiden hallituksissa.

Päätöslauselmassa mainitaan tällaisina eurooppalaisina Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder ja Itävallan entinen ulkoministeri Karin Kneissl.

Parlamentti toteaa, että ex-poliitikot kuten Suomen entinen pääministeri Esko Aho, Ranskan entinen pääministeri François Fillon ja Itävallan entinen liittokansleri Wolfgang Schüssel ovat kaikki jättäneet paikkansa venäläisyhtiöissä. Parlamentti vaatiikin myös muita vastaavissa asemissa olleita toimimaan samoin kuin nämä kolme ovat tehneet.

Parlamentin mukaan pakotelistalle pitäisi lisätä myös poliitikkoja, jotka ottavat edelleen rahaa vastaan Venäjältä. Tästä ei kerrota esimerkkejä.

Nimeltä mainituista Schröder toimii Venäjän valtion öljy-yhtiön Rosneftin hallituksen puheenjohtajana ja Nord Stream -kaasuputkiyhtiön johdossa. Kneissl on Rosneftin hallituksen jäsen.

Kummatkin ovat Venäjän presidentin Vladimir Putinin henkilökohtaisia ystäviä – Putin vieraili jopa Kneisslin häissä ja vei morsiamen tanssiin.

Saksan valtio perui juuri Schröderille myönnetyn toimiston työntekijöineen. Hänen toimintaansa ei ole Saksassa katsottu hyvällä.

Lue lisää: Saksan entinen liitto­kansleri Gerhard Schröder menettää Saksan valtion maksaman 400 000 euron edun Venäjän-suhteiden takia

Aho oli hallituksen jäsen Sberbankissa, mutta erosi paikaltaan helmikuussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Fillon oli kahden öljy-yhtiön, Siburin ja Zarubezhneftin hallituksissa. Wolfgang Schüssel toimi Lukoilin hallituksessa.

Lue lisää: Esko Aho jätti venäläisen Sberbankin ja kertoo, miksi uskoo Venäjän romahtavan

Parlamentilla ei ole päätösvaltaa pakotteisiin, vaan jäsenmaat päättävät niistä komission valmistelun pohjalta. Parlamentti kertoo silti mielellään mielipiteitään erilaisista ajankohtaisista asioista.

Hyväksytty päätöslauselma on kokonaisuudessaan laaja ja sisältää parlamentin näkemyksen Ukrainassa käymän sodan sosiaalisista ja taloudellisista vaikutuksista EU:hun.

Mepit toteavat, että nykyiset talousinstrumentit, kuten koronan takia tehty elpymispaketti, työttömyysriskien lieventämisen tilapäinen tukiväline Sure ja joustavuus budjettisäännöistä eivät riitä torjumaan sodan ja Venäjän-pakotteiden talousvaikutuksia EU:lle. Siksi mepit tukevat energiayhtiöiden voittojen windfall-veroa, oligarkkien omaisuuden takavarikointia ja lisäjoustavuutta budjettisääntöihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita