Jätti­pankit ennustavat kurjuuden jatkuvan Yhdysvaltojen osake­markkinoilla

Barclaysin mukaan riskit osoittavat edelleen laskumarkkinan jatkuvan. Goldman Sachs uumoilee taantuman todennäköisyyden kasvavan.

New Yorkin pörssissä nähtiin keskiviikkona poikkeuksellisen rajua osakkeiden halpenemista.

19.5. 18:06

Kaksi jättipankkia ennustavat laskun jatkuvan edelleen Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Keskiviikkona osakkeet halpenivat Yhdysvalloissa poikkeuksellisen rajusti ja päivästä tulikin yksi 2020-luvun synkimmistä pörssipäivistä.

Maailman seuratuin osakeindeksi S&P 500 oli pörssin sulkeuduttua pudonnut yli neljä prosenttia keskiviikkona. S&P 500 -indeksin seuraamien yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo supistui yhden päivän aikana noin 1 400 miljardia dollaria.

Brittilähtöinen pankki Barclays arvioi raportissaan torstaina, että indeksiin liittyvät riskit ovat painamassa sitä edelleen alaspäin. Pankin strategit arvioivat, että yhdysvaltalaisten yhtiöiden tuloksia painavia tekijöitä on ilmassa useita: Venäjän aloittama sota Ukrainassa, Kiinan koronasulut ja Yhdysvaltojen keskuspankin kiristyvä rahapolitiikka.

Pankin strategit muistuttavat, että koronapandemian vuoksi toteutetut elvytystoimet kasvattivat tavaroihin kohdistuvaa kulutusta poikkeuksellisen paljon, mikä pönkitti yhtiöiden tuloksia. Nyt kulutus on alkanut ohjautua enemmän palveluihin.

Barclaysin mukaan S&P 500 -indeksiin liittyvät lyhyen aikavälin riskit ovat ”tiukasti kasaantuneet” osoittamaan laskusuuntaa.

Yhdysvaltalaisen Goldman Sachs -pankin strategit taas arvioivat, että Yhdysvallat ajautuu taantumaan 35 prosentin todennäköisyydellä seuraavien kahden vuoden aikana.

Goldman Sachsin mukaan toisen maailmansodan jälkeisissä 12:ssa taantumassa yhdysvaltalais­osakkeiden mediaanilasku huipulta pohjille on ollut 24 prosenttia. Tammikuun huipputasoihin verrattuna tähän on vielä matkaa 11 prosenttia nykytasolta.

S&P 500 -indeksi on vajonnut tänä vuonna runsaat 17 prosenttia. Teknologia­painotteinen Nasdaq on laskenut jo liki 27 prosenttia ja suurten yhtiöiden Dow Jones liki 14 prosenttia.

Osakemarkkinoiden alkuvuoden syöksyn taustalla on Yhdysvaltojen kiihtyvä inflaatiovauhti ja Yhdysvaltojen keskuspankin rahapolitiikan kiristyminen. Sijoittajia hermostuttaa muun muassa se, pystyykö keskuspankki tekemään koronnostot ilman, että se ajaisi Yhdysvaltain talouden taantumaan.