Kaasutuonnin loppuminen voi vaikuttaa myös helsinkiläispizzerioihin

Venäjän maakaasutoimitusten mahdollinen lopettaminen voi vaikeuttaa myös helsinkiläisten herkkusuiden arkea.

Varasuunnitelmat kaasutoimitusten päättymisen varalta on jouduttu tekemään kiireessä. Kuvassa keittiömestari Ylläksen Via Tribunalissa.

20.5. 11:20 | Päivitetty 20.5. 15:54

Helsingin keskustassa sijaitsevat Via Tribunali -ravintolat ovat täysin riippuvaisia maakaasusta, jonka nouseva hinta voi aiheuttaa haasteita koko alalle.

Ketju saa kaasunsa Baltian kautta, joten suoraan Venäjän mahdollinen kaasutoimitusten katkaisu ei ravintoloiden toimintaa keskeyttäisi.

Vuonna 2017 Nyt.fi kuvaili Sofiankadulle avattua ravintolaa koko kaupungin kuumimmaksi, ja pizzeriaketjun suosio on säilynyt myös pandemian yli.

Toinen maakaasulla pyörivä pääkaupungin yksikkö löytyy Hämeentieltä. HS uutisoi marraskuussa ketjun laajentuvan myös Helsingin Jätkäsaareen useiden ravintoloiden keittiökortteliin.

HS soitti aamulla ketjun johdolle, jolloin yksi omistajista Sami Benamed kertoi, että arviota katkojen vaikutuksista on vielä vaikeaa tehdä. Toimitusjohtaja Antti Kuitunen täsmensi jutun julkaisun jälkeen, että kaasutoimitukset heille eivät ole vaarassa katketa Baltian-reitin ansiosta.

Epävarma tilanne vaikuttanee lähinnä energian hinnan nousuun.

HS uutisoi aiemmin perjantaina, että Suomessa venäläistä maakaasua myyvä Gasum ei ole edelleenkään saanut Venäjältä mitään tietoa kaasutoimitusten kohtalosta.

”Pidämme kokonaisarvioon perustuen todennäköisenä, että kaasun tulo katkeaa perjantaina myöhään illalla tai lauantaina”, Gasumin toimitusjohtaja Mika Wiljanen sanoi HS:lle perjantaiaamuna.

Vaikka varmaa tietoa ei ole, Wiljasen mukaan näin oletetaan käyvän muun muassa siksi, että myös Puolan ja Bulgarian kaasu katkaistiin huhtikuun lopulla, kun Gazpromin vaatimuksiin ei taivuttu.

Oikaisu klo 11.35: Via Tribunali -ravintolaketjun kaasutoimitukset eivät ole vaarassa katketa, vaan tilanteen vaikutus näkyy lähinnä maakaasun hinnassa.

Oikaisu klo 12.05: Korjattu kuvassa esiintyvän henkilön nimike keittiömestariksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita