Suomi pyrkii korvaamaan Venäjän maa­kaasun: Lng-terminaali­laivasta kymmenen vuoden sopimus

Maakaasun tulo Venäjältä Suomeen lakkaa Gasumin mukaan lauantaiaamuna seitsemältä.

20.5. 11:32 | Päivitetty 20.5. 15:01

Suomen siirtoverkkoyhtiö Gasgrid ja yhdysvaltalainen Excelerate Energy allekirjoittivat perjantaina kymmenen vuoden vuokrasopimuksen terminaalilaiva Exemplarista. Valtioneuvosto tiedotti asiasta perjantaina.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi asiasta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa perjantaina, että lng-terminaalilaiva mahdollistaa Suomen irtautumisen venäläisestä kaasusta.

Terminaalilaiva on Valtioneuvoston mukaan tarkoitus saada käyttöön ensi talveksi, ja sen sijoituspaikka on Etelä-Suomessa. Laivaa varten rakennetaan tarvittavat satamarakenteet sekä Suomen että Viron rannikoille.

Mikäli satamarakenteet valmistuvat Viroon ennen Suomea, voidaan terminaalilaiva sijoittaa väliaikaisesti Viron rannikolle, kunnes tarvittava infrastruktuuri Suomessa valmistuu.

Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa, että terminaalilaivan toimittava Excelerate Energy on sanonut hankkeen aikataulutavoitteen olevan vaativa. Saarikon mukaan siihen yritys on kuitenkin sitoutunut.

”Me tietenkin teemme aivan kaikkemme kansallisesti, että olisimme tuon laivaterminaalin valmiita vastaanottamaan, kun se tänne saadaan. Se edellyttää luvitusta ja rakennustöiden ennennäkemätöntä nopeutta. Tilanne on poikkeuksellinen, ja silloin tarvitaan myös poikkeuksellisen ripeää toimintaa”, Saarikko sanoi.

Terminaalilaivalle ei kerrottu vielä tarkkaa sijoituspaikkaa. Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa, että sijoituspaikka tulee olemaan rannikolla ja kaasuputken läheisyydessä.

”On vielä useita paikkoja, joita arvioidaan eri näkökulmista aikataulun, kaasumarkkinan tilanteen ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Pyrimme tiedottamaan mahdollisimman nopeasti, jopa tämän kuun aikana, mikä paikka on valittu todennäköisimmäksi lokaatioksi.”

Gasgridin arvion mukaan terminaalilaivahankkeen kokonaiskustannukset ovat 10 vuoden vuokrasopimuksella noin 460 miljoonaa euroa.

Suomella ja Virolla on terminaalilaivahankkeesta aiesopimus, mutta tässä vaiheessa varsinainen vuokrasopimus tehtiin Suomen Gasgridin ja amerikkalaistoimittajan välillä.

Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen sanoi tiedotustilaisuudessa, että hankkeessa on koko ajan lähdetty liikkeelle siitä, että tarvittaessa se pystytään toteuttamaan myös pelkästään suomalaisin voimin.

”Mikäli virolaiset tähän mukaan tulevat, ja he ovat toki tervetulleita siihen mukaan, kustannukset jaetaan samassa suhteessa kuin meidän kaasunkulutuksen tasot. Suomessa kulutetaan normaalisti noin 4–5 kertaa se määrä kaasua, mitä Virossa”, Huttunen sanoi.

Lng on nesteytettyä maakaasua, jota voidaan kuljettaa säiliöaluksilla pitkiä matkoja.

Työ- ja elinkeinoministeriö pyysi maaliskuun alussa yhdessä valtiovarainministeriön kanssa Suomen kaasun siirtoverkkoyhtiö Gasgridiä selvittämään terminaalilaivan hankintaa.

Huhtikuussa kaavailtiin, että terminaalilaivan lopullinen sijoituspaikka olisi Etelä-Suomessa. Suunnitteilla oli Viron kanssa terminaalilaivan vuokraaminen.

Maakaasun tulo Venäjältä Suomeen lakkaa Gasumin mukaan kello 7 lauantaiaamuna. Suomalainen Gasum on kieltäytynyt noudattamasta venäläisen Gazpromin vaatimusta uusien tilien perustamisesta ja ruplamaksuista.

Gasum kertoi tiistaina vievänsä asian välimiesmenettelyyn.

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan kaasun tuonnin katkeaminen Venäjältä ei ole Suomen koko energiajärjestelmän kannalta suuri asia. Yksittäisille yhtiöille se voi kuitenkin aiheuttaa suuria vaikeuksia.

Uutistoimisto Reuters kertoi torstaina suurien eurooppalaisten kaasuyhtiöiden avanneen pankkitilejä Gazprombankiin. Reutersin siteeraaman Venäjän varapääministerin Aleksander Novakin mukaan jo puolet 54:stä Gazpromilta kaasua ostaneesta asiakkaasta on avannut tilin.

Reuters kertoo, että esimerkiksi saksalainen Uniper on päättänyt maksaa kaasusta Gazprombankissa olevalle tilille. Uniperin pääomistaja Fortum ilmoitti huhtikuun lopulla, että Uniper maksaa kaasusta jatkossakin vain euroissa.

Sen sijaan ainakin italialainen Eni on Reutersin mukaan avannut Gazprombankiin sekä euro- että ruplatilin.

Talouslehti Financial Times kertoi huhtikuussa, että monet suurista eurooppalaisista energiayhtiöistä olisivat taipumassa presidentti Vladimir Putinin vaatimukseen maksaa kaasutoimituksista ruplissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita