Venäjän McDonald's sai ravintolansa myytyä – nimen käyttämisestä epäselvyyksiä

McDonald’s on löytänyt ostajan yli 800 venäläisravintolalleen.

Öljynjalostamon osaomistaja, yrittäjä Alexander Govor osti kaikki McDonald’s-pikaruokajätin ravintolat Venäjällä. Kuvituskuva.

20.5. 15:12

Pikaruokaketju McDonald’s ilmoitti torstaina myyneensä Venäjällä toimineet ravintolansa paikalliselle toimijalle, kertoo uutistoimisto Reuters.

HS uutisoi maanantaina, että yhdysvaltalaislähtöinen suuryritys vetäytyy Venäjältä maan aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Alueen lähes 850 ravintolaa suljettiin väliaikaisesti jo maaliskuussa sodan alettua, mutta lähtö virallistettiin vasta tällä viikolla.

McDonald’s omisti ennen päätöstä 84 prosenttia koko maan ravintolatoiminnastaan, ja yksityisyrittäjät ylläpitivät muita yksiköitä suuryrityksen myöntämillä lisensseillä. Uuden omistajan etsintä päättyi eilen, kun franchise-toimintaa GiD-yrityksensä kautta hoitanut Alexander Govor osti kaikki ketjun nimeä aiemmin kantaneet ruokapaikat.

Govor aloitti McDonald’s-toimintansa vuonna 2015. Hän omistaa lisäksi osan ainakin öljynjalostamosta, metsänhoitoyhtiöstä, kalastus- ja metsästysyrityksestä sekä siperialaisesta vuokrayhtiöstä.

Yrittäjä auttoi ketjua laajentumaan Siperiaan ja pyöritti alueella 25 ravintolaa ennen sulun alkua.

Ravintolaketjulla oli Venäjällä 62 000 työntekijää. Heidän kohtalonsa pidemmällä aikavälillä on vielä epäselvä. Govor on luvannut pitää heidät palkkalistoillaan ainakin kahden vuoden ajan ja maksaa heille palkkaa väliajalla ennen kaupan viimeistelyä.

Kauppasummaa ei ole kerrottu julkisuuteen. McDonald’s on aiemmin todennut odottavansa vetäytymisen maksavan jopa 1,4 miljardia.

Suuryritys on alleviivannut, ettei sen nimeä tai muita brändin osia saa hyödyntää liiketoiminnassa enää kaupan toteuduttua. Venäjän teollisuus- ja kauppaministeriö pyysikin Telegram-viestipalvelussa kansalaisia lähettämään ehdotuksia ketjun uudeksi nimeksi.

Venäjän hallinto päätti maaliskuussa, että paikallisilla toimijoilla on rojaltivapaa oikeus hyödyntää maan epäystävällisiksi luokittelemien valtioiden yritysten patentteja. Maihin lukeutuvat muun muassa kaikki EU-maat sekä Yhdysvallat ja Britannia. Tämän vuoksi asiaan perehtyneet yhdysvaltalaisjuristit eivät ole Reutersin mukaan varmoja, tehoaako ketjun nimen käytön kieltäminen venäläisviranomaisten valvonnassa.