Yhdysvaltojen osake­markkinan luisu herätti pelon karhu­markkinasta – Mitä pörssin eläinslangilla tarkoitetaan?

S-Pankin pääekonomisti Lippo Suominen arvioi, että hermoilu maailman pörsseissä jatkuu myös alkavalla viikolla.

Wall Streetin härkä kuvattuna tammikuussa 2019. Karhumarkkinassa osakkeet ovat reippaassa laskussa, härkämarkkinassa puolestaan vahvassa ja pitkäkestoisessa nousussa.

22.5. 17:24

Osakkeiden alamäki Yhdysvaltojen Wall Streetillä syveni perjantaina hetkeksi tasolle, jota sijoittajaslangilla kutsutaan karhumarkkinaksi.

Osakeindeksi S&P 500 putosi 2,3 prosenttia ja samalla se heikkeni yli 20 prosenttia edellisestä huipustaan. Kyseessä oli ensimmäinen kerta koronapandemian alkamisen jälkeen, kun indeksi putosi edellisestä huipustaan yhtä jyrkästi, kirjoittaa Financial Times.

Määritelmän mukaan tilanne osakemarkkinoilla muuttuu karhumarkkinaksi, kun tärkeä indeksi putoaa yli 20 prosenttia edellisestä huipustaan.

Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat olleet laskusuunnassa jo viikkojen ajan. Heikentynyt markkinatunnelma on seurausta keskuspankki Fedin ilmoittamasta koronnostosta. Myös Euroopan keskuspankki on kertonut aloittavansa rahapolitiikan kiristämisen nopeuttamalla arvopaperien osto-ohjelmansa alasajoa.

Pilviä taivaalle tuovat lisäksi inflaation kiihtyminen, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Kiinan rajut koronatoimet sekä niistä johtuvat lisääntyvät katkokset globaaleissa tuotantoketjuissa.

S-Pankin pääanalyytikon Lippo Suomisen mukaan S&P 500 -indeksin päätyminen karhumarkkinan tasolle ei käytännössä tarkoita muuta kuin sitä, että sijoittajat ovat nyt huolissaan.

”Sijoittajapiireissä tykätään tällaisista symbolisista tasoista. Ei sillä oikeasti ole merkitystä, mutta tokihan markkinat ovat lasketelleet vuoden alusta aika nopeasti alas.”

Suomisen mukaan yritysten viimeisin tuloskausi meni hyvin, myös muut talousluvut ovat olleet kohtuullisen hyvällä tasolla.

”Meillä ei ole faktoja siitä, että kohta menee huonosti. Sijoittajat hermoilevat silti tulevaisuudesta ja taantuman mahdollisuudesta.”

Ensi viikolle Suominen povaa yleisen hermoilun jatkumista.

Kaupankäyntiä Wall Streetillä 19. toukokuuta.

”Viimeisen parin viikon aikana olemme nähneet reippaita nousupäiviäkin. Välillä sijoittajien toiveikkuus herää, sitten ostetaan ja sitten seuraa taas uusi pettymys. Itse näen, että riskit ovat edelleenkin alaspäin.”

Palataan vielä pörssin eläinvertauksiin. Miksi sijoittajat käyttävät niitä niin paljon? Karhumarkkinan lisäksi puhutaan härkämarkkinasta, jolla tarkoitetaan osakekurssien vahvaa ja pitkäkestoista nousua.

Lippo Suomisen mukaan juuri karhu- ja härkämarkkinat ovat sijoittajaslangin käytetyimmät eläintermit.

”Kyllähän porukka koko ajan keksii lisää uusia käsitteitä, mutta en muista, että olisi muita yhtä vakiintuneita eläintermejä.”

Yhdysvaltalainen Merriam-Webster -sanakirja kertoo, että pörssissä termiä ”karhu” alettiin käyttää ennen ”härkää”.

Etymologien mukaan termi on lähtenyt vanhasta sananlaskusta, jonka mukaan ei ole viisasta ”myydä karhun nahkaa ennen kuin karhu on saatu kiinni”. Jo 1700-luvulla ”karhunahalla” viitattiin ihmisiin, jotka myivät karhunnahkoja. Pian karhunnahka lyheni pelkäksi karhuksi ja termiä alettiin käyttää osakkeista, joita keinottelijat myivät.

1700-luvulla myös toinen eläinsymboli ilmestyi sijoittajien ammattislangiin. Termillä ”härkä” tarkoitettiin alun perin spekulatiivista ostosta, jonka hinnan odotettiin nousevan.

Härkä lienee valikoitunut symboloimaan vitaalisuutta, talviunia nukkuvan karhun vastakohdaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita