Zelenskyi Davosin talous­foorumissa: Kaikki kauppa Venäjän kanssa tulisi lopettaa

Talousfoorumi järjestetään ensimmäistä kertaa sitten koronapandemian alun.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Davosin talousfoorumille maanantaina iltapäivällä.

23.5. 9:51 | Päivitetty 23.5. 14:02

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan kaikki kauppa Venäjän kanssa tulisi lopettaa. Zelenskyi piti maanantaina puheen Maailman talousfoorumille. Hän vaati ennen kaikkea kovempia pakotteita Venäjää vastaan.

Zelenskyin mukaan tarvetta olisi muun muassa öljyn tuontikiellolle. EU-maat eivät ole toistaiseksi päässeet sopuun kiellosta.

Zelenskyi katsoi, että jos Venäjän kaltaiset hyökkääjät tietäisivät menettävänsä sodan myötä kaiken, vähentäisi tämä ennaltaehkäisevästi valtioiden hyökkäyshaluja.

Zelenskyi puhui talousfoorumin yleisölle hieman keskipäivän jälkeen Suomen aikaa. HS näytti puheen suorana lähetyksenä tässä jutussa.

Maailman talousfoorumin perustaja Klaus Schwabin mukaan tämän vuoden tapahtuman pyrkimyksenä on auttaa Ukrainaa ja sen toipumista sodasta.

”Me tarvitsemme rahallista tukea viisi miljardia dollaria kuussa”, Zelenskyi sanoi.

Davosiin kokoontuneeseen talousfoorumiin osallistuu talouselämän vaikuttajia ja poliitikkoja eri puolilta maailmaa. Suomea tapahtumassa edustavat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd).

Foorumin yleisö taputti seisaallaan sekä Zelenskyin puheen aluksi että lopuksi. Zelenskyi puhui tapahtumassa videovälitteisesti. Hänen mukaansa talousfoorumi on ”kaikista merkittävin” talouteen keskittyvä alusta.

Zelenskyi kommentoi puheenvuorossaan myös maailmanlaajuista ruokakriisiä. Ukraina on yksi maailman suurimmista viljantuottajista. Ukrainasta on tuotu muualle maailmaan erityisesti maissia ja vehnää.

Sodan vuoksi kevätkylvöt ovat kuitenkin jääneet tänä vuonna väliin taisteluiden tai pelloille jääneiden miinojen vuoksi. Viljakuljetuksia on jäänyt jumiin myös Ukrainan satamiin.

Zelenskyin mukaan Ukraina käy parhaillaan neuvotteluja eri maiden kanssa toimituskäytävistä, joiden kautta viljan vientiä voitaisiin jatkaa. Hänen mukaansa keskusteluissa on puhuttu muun muassa Itämerestä.

Zelenskyi syytti Venäjää viljalastien varastamisesta ja salakuljettamisesta. CNN kertoi pari viikkoa sitten, kuinka venäläis­joukkojen Ukrainasta varastama viljalasti päätyi Syyriaan.

Davosin talousfoorumi järjestetään ensimmäistä kertaa sitten koronapandemian alun. Viiden päivän kokoontumiseen on osallistumassa noin 2 500 ihmistä.

Venäjää ei ole tänä vuonna kutsuttu tapahtumaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjälle alunperin varattu näyteikkuna on sen sijaan muutettu ”Venäjän sotarikosten taloksi”. Ikkunaan on koottu ukrainalaistaiteilijoiden teoksia Ukrainan tuhoista.

Zelenskyin lisäksi tapahtumassa puhuvat muun muassa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Saksan liittokansleri Olaf Scholtz sekä sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita