Fazer aikoo rakentaa uuden makeistehtaansa Lahteen

Nykyisten makeistehtaiden toiminta jatkuu normaalisti useiden vuosien ajan.

Fazerin vierailukeskus sijaitsee Vantaalla makeistehtaan kupeessa.

23.5. 11:48 | Päivitetty 23.5. 11:57

Elintarvikeyritys Fazer suunnittelee makeistehtaan rakentamista Lahteen. Uusi tehdas korvaisi nykyisin Vantaalla ja Lappeenrannassa sijaitsevat tehtaat.

Toiminnan on tarkoitus siirtyä uuteen tehtaaseen vaiheittain vuosien 2025–2027 aikana. Nykyisten makeistehtaiden toiminta jatkuu normaalisti useiden vuosien ajan.

”Nykyiset tehtaat työllistävät noin 900 henkeä ja Lahti tarjoaisi erinomaiset puitteet työntekijöiden sujuvaan arkeen, joka on pitkällä aikavälillä perusedellytys henkilöstön hyvinvoinnille ja saatavuudelle. Muualla asuville Lahti on liikenneyhteyksien ansiosta hyvin saavutettavissa”, sanoo Fazer Makeisten toimitusjohtaja Markus Hellström tiedotteessa.

Fazer käynnisti tammikuussa muutosneuvottelut nykyisten tehtaiden työntekijöiden työpaikan sijainnin mahdollisesta muutoksesta. Vantaan tehtaalla on ollut kaikkiaan noin 500 työntekijää ja Lappeenrannassa noin 400. Fazerin mukaan muutosneuvottelut työntekijöiden työpaikan sijainnin mahdollisesta muuttumisesta on jo käyty.

Tehdashanke on nyt perussuunnitteluvaihetta. Kiinteistökauppa ja investointipäätös ovat odotettavissa ensi vuoden alkupuoliskolla.

Fazerilla on jo pitkään ollut toimintaa Lahdessa, jossa yritys työllistää tällä hetkellä noin 600 henkilöä.

Fazer osti Lahdessa sijaitsevan Oululaisen leipomon vuonna 1958 ja vuonna 1971 Lahteen rakennettiin oma mylly. Kärpäsenmäen tehdasalueella toimii lisäksi hapankorpputehdas ja huhtikuussa avattu kauraksylitolitehdas. Fazerilla on Lahdessa myös gluteeniton leipomo.

Nyt Fazer on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen Lahden kaupungin kanssa tontin varaamisesta makeistehtaalle Pippo-Kujalan teollisuusalueelta. Sopimuksen mukaisesti Lahti varaa alueelta Fazerille 34 hehtaaria.

Fazerin mukaan tarkoituksena on kiihdyttää yrityksen kasvua tehtaalla, jonka energiatehokkuus ja teknologiat vastaavat paremmin ajan vaatimuksia.

Fazerin liikevaihto on liikkunut jo useita vuosia miljardin euron pinnassa. Vuonna 2020 liikevaihtoa syntyi jatkuvista toiminnoista 1,1 miljardia euroa ja liikevoittoa 51,9 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti oli 4,7, mikä tarkoittaa tyydyttävää.

Lappeenrannassa makeisia on valmistettu 1940-luvulta, jolloin Chymos-yritys kehitti Marianne-klassikkokaramellin. Myöhemmin valikoimiin tulivat esimerkiksi Lontoon rakeet, Omar ja Pantteri. Yrityksen makeistuotanto siirtyi Fazerin omistukseen vuonna 1993.

Ensimmäiset Fazerilan eli Fazerin Vantaan-tuotantotilojen rakennukset valmistuivat 1950-luvulla. Nykyisin Fazerilassa valmistetaan makeisista suklaatuotteet. Fazerilan makeistehdas on ollut suosittu vierailukohde ja vuonna 2016 yritys rakensi tehtaan kylkeen uuden vierailukeskuksen.