Ruoan hinta nousee juuri nyt nopeasti, ja nämä tuotteet kallistuvat pian entisestään – Laskuri näyttää, kuinka ruoka­laskusi on noussut

Monena vuonna ruoan hinta on noussut selvästi yleistä inflaatiovauhtia hitaammin, mutta tänä vuonna ruoan hinta on inflaatioveturi.

Korkea viljan hinta nostaa myös kotieläintuotannon kustannuksia.

24.5. 14:52 | Päivitetty 24.5. 15:14

Ruoan hinnannousu alkoi voimistua Suomessa jo viime vuoden lopulla, mutta Ukrainan sota leimautti sen aivan uuteen vauhtiin. Luonnonvarakeskus Luke on arvioinut, että ruoan hinta saattaa nousta Suomessa tänä vuonna jopa 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Alkuvuonna ruoan hintaa on nostanut pääasiassa kahvin, kalan ja vihannesten kallistuminen.

Lue lisää: Luke: Ruoan hinta nousee hurjaa vauhtia, suomalaisten ruokalasku voi paisua yli 500 eurolla tänä vuonna

Jatkossa hintojen nousu tulee todennäköisesti olemaan voimakkainta viljapohjaisissa elintarvikkeissa, kuten leipomotuotteissa sekä sian- ja siipikarjan lihassa ja kananmunissa, joiden tuotannossa viljarehun osuus on merkittävä kustannustekijä. Näin arvioi Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi.

”Lihan, maidon ja kananmunien hinnat tulevat nousemaan loppuvuodesta, eikä pelkästään Suomessa vaan yleensä Euroopassa ja maailmalla. Ja sitä kautta se luo paineita ruoanhinnan nousuun”, Niemi sanoo.

Kovimmat nousupaineet ovat hänen mukaansa lihatuotteissa. Myös naudanlihan osalta hinnat ovat kohonneet Euroopassa ennätyslukemiin nousevan kysynnän ja niukan tarjonnan vuoksi.

Esimerkiksi naudanlihan hinta on noussut jo nyt vauhdilla. Huhtikuussa naudanliha kallistui huhtikuun 2022 ja huhtikuun 2021 välissä yli 9 prosenttia.

Taustalla on viljan hintojen raju nousu. Leipävehnän hinta on EU:ssa selvästi yli kaksinkertainen pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna, eikä näköpiirissä ole kovin nopeaa helpotusta.

”Myös ensi syksyn ennakoidut hinnat eli vehnäfutuurit ovat korkealla. Se ennakoi poikkeuksellisen korkeita viljan hintoja myös ensi vuonna”, Niemi sanoo.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa merkittävästi viljan hintaan, koska sekä Ukraina että Venäjä ovat isoja viljan ja öljykasvien tuottajia. Venäjän toimet nostavat hintoja myös toista kautta, sillä iso osa viljantuotannossa käytetystä energiasta ja lannoitteista on tullut Venäjältä. Sodan myötä niiden hinnat ovat nousseet.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAn ennustepäällikön Markku Lehmuksen mukaan leipomotuotteisiin kohdistuu hintapainetta myös energian hinnan vuoksi.

”Jotkut leipomot käyttävät kaasua energiantuotannossa. Niillä tulee olemaan vaikeuksia pelkästään sen takia, että kaasun hinta tulee nousemaan. Joillakin voi olla jopa saatavuusongelmia", Lehmus sanoo.

”Jos raaka-aineet kallistuvat ja energian hinta kallistuu, se lopulta näkyy leivän hinnassa kaupassa.”

Niemen mukaan leipomotuotteidenkin hinnat voivat nousta noin 10 prosentilla. Maailmanlaajuinen sato tietysti vaikuttaa paljon.

”Jos saadaan normisato maailmalla, se ei riitä tasapainottamaan markkinoita. Pitäisi olla erityisen hyvä sato, että varastot alkaisivat täyttyä ja markkinahinnat laskea”, Niemi sanoo.

Merkittävä kato jollakin tärkeällä viljantuotantoalueella puolestaan lisäisi epävarmuutta markkinoilla syksyllä.

”Monena vuonna ruoan hinta on noussut selvästi yleistä inflaatiovauhtia hitaammin, mutta kyllä tänä vuonna ruoan hinta on inflaatioveturi. Eli ruoanhinta nousee nopeammin kuin yleiset kuluttajahinnat”, Niemi sanoo.

Alkuvuodesta ruoan hintojen kehitys on ollut vielä selvästi maltillisempaa kuin ennustettu 10 prosenttia. Niemen mukaan kesän aikana saattaa tulla tilanteita, joissa tiettyjen elintarvikkeiden hinnoissa nousu on yli 10 prosentin verrattuna vuoden takaiseen.

”Ensimmäisissä ennusteissa ajateltiin, ettei sota kestä montaa kuukautta. Jos se kestää pitkään, hinnat jäävät korkealle tasolle ja nousevat edelleen”, ETLAn Lehmus sanoo.

Lehmuksen mukaan hinnat eivät voi kuitenkaan nousta loputtomiin, mikä alkaa jossakin vaiheessa näkyä hitaampana nousuna.

Hintapaineita on laajasti myös tavaroissa, sillä Venäjä on merkittävä tuottaja esimerkiksi monien metallien kohdalla. Hintojen nousu aiheuttaa paineita myös palkkakustannusten suhteen, kun palkkojen ostovoima heikkenee.

”Palkkapaineet vaikuttavat työvoimakustannusten kautta esimerkiksi palveluiden hintoihin. Ne ovat pysyvämpiä vaikutuksia. Palveluiden kallistuminen on tulossa hitaammin eli vasta tämän vuoden loppua kohden tai ensi vuonna.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita