Maailmaa uhkaa pahin ruoka­kriisi vuosikymmeniin, sanoo Maailman ruokaohjelman johtaja

Maailman talousfoorumissa puitiin ruokaturvan tulevaisuutta. Tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa sitten koronapandemian alun.

Ukraina on Euroopan vilja-aitta ja sota maassa uhkaa ruokaturvaa. YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman johtaja David Beasley sanoi Davosissa, että maailmaa uhkaa lähiaikoina paha ruokakriisi.

23.5. 14:02 | Päivitetty 23.5. 15:38

Maailmaa uhkaa vuosikymmenten pahin ruokakriisi koronapandemian, ilmastonmuutoksen ja Venäjän aloittaman sodan yhteisvaikutusten vuoksi. Näin todettiin Maailman talousfoorumin paneelikeskustelussa Davosissa maanantaina.

”Tulevina kuukausina meillä voi olla ruoan hinnoitteluongelma, mutta sen jälkeen voi tulla pula ruoasta”, sanoi YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman johtaja David Beasley.

Beasley kehottaa muistelemaan vuosia 2007–2008 ja arabikevättä, sillä ruokaturvan heikkeneminen ja nälänhädän lisääntyminen voivat johtaa vastaaviin seurauksiin.

”Kun nälänhädästä kärsivien määrä kasvaa prosentin, siirtolaisuuden määrä kasvaa kaksi prosenttia”, Beasley sanoo.

Beasleyn mukaan maailmassa 45 miljoonaa ihmistä on vaarassa ajautua nälänhätään.

Ukrainaa on kutsuttu Euroopan vilja-aitaksi. Sota Euroopassa näkyy ruokaöljyjen, vehnän ja rypsin kallistumisena. Myös lannoitteiden korkeat hinnat vaikuttavat ruokaturvaan.

Beasley toteaa varoittaneensa ruokakriisistä jo ennen Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa. Esimerkiksi epävakaus Etiopiassa ja Afganistanissa ovat antaneet osviittaa asiasta ja vaikutukset ovat olleet näkyvissä.

”Otamme jo ruokaa nälkäisiltä ja annamme sitä nälänhädästä kärsiville”, Beasley kertoo.

Mukana keskustelussa Davosissa olivat myös muun muassa Vietnamin varapääministeri Le Minh Khai, Tansanian varapresidentti Philip Isdor Mpango ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ilmastonmuutoksesta vastaava ministeri Mariam Mohammed Saeed Al Mheiri.

Keskustelun tavoitteena oli löytää myös ratkaisuja riskeistä muistuttamisen lisäksi. Valtioiden edustajat korostivat erityisesti innovaatioita ja investointeja. Maataloutta täytyy kehittää niin, että se on ympäristön ja ilmaston kannalta kestävää.

”Afrikka on kärsinyt paitsi koronapandemiasta ja kuivuudesta, myös poliittisista päätöksistä maataloutta koskien. Ensin tarvitaan kansallisia toimia ja investointeja älykkääseen maatalouteen”, Tansanian Mpango sanoo.

Afrikan mantereellakin useissa valtioissa on käynnissä konflikteja, joiden kukistaminen on ruokaturvan kannalta tärkeää.

”Jos emme hiljennä aseita, tämä ei tule toimimaan. Pitää olla alueellisia väliintuloja ja ratkaisuja”, Mpango sanoo.

Yhdistyneillä arabiemiirikunnilla on täysin omanlaisensa tilanne. Maa on toisaalta riippuvainen ruoantuonnista, mutta se rikastuu öljy- ja kaasuliiketoiminnalla.

Ministeri Saeed Al Mheiri korostaa vastuuta läpi arvoketjun. Fossiilisiin energiamuotoihin pohjaavan valtion edustajan on luonnollista kääntää katse muihin merkittäviin päästönlähteisiin.

”Nopea tapa auttaa tässä tilanteessa olisi se, että yritetään syödä vähemmän lihaa. Sillä on iso merkitys, mitä me kaikki kuluttajina teemme.”

Ylipäänsä keskustelijat kannustavat yhteistyöhön, kumppanuuksiin ja strategisiin valintoihin. Maailman ruokaohjelman Beasley sanoo, että lahjoitusten tai ruokalähetysten sijaan on tärkeintä investoida toimiin, joiden kautta ihmiset voivat ruokkia itsensä ja toisensa.

Mpango ja Beasley toteavat, että jos olisi tarpeeksi haluja ratkaista ruokaturvan kysymykset, se olisi helposti tehtävissä.

”Afrikalla on kapasiteettia tuottaa ylijäämää maailmalle”, Mpango sanoo.

Afrikka kuitenkin tarvitsee apua, jota muun muassa Maailmanpankki ja Maailman ruokaohjelma tarjoavat.

Toisaalta Beasleyn mukaan Davosissa kokoontuu yhdellä kertaa niin vaikutusvaltainen joukko johtajia ja päättäjiä, että he voisivat lopettaa nälänhädän kokonaan maailmassa.

Beasley totesi viime syksynä, että miljardöörit voisivat astua esiin ruokaturvan edistämiseksi. Esimerkiksi miljardööri Elon Muskin tarvitsisi Beasleyn mukaan lahjoittaa varallisuudestaan vain kaksi prosenttia nälänhädän taltuttamiseen.