Alexander Stubb Davosin talous­foorumissa: "Toivottavasti Venäjän johto vaihtuu”

Yksi tilaisuuden puhujista on Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Davosin talousfoorumissa maanantaina. Hänen mielestään kaikki kauppa Venäjän kanssa tulisi lopettaa.

23.5. 14:13 | Päivitetty 23.5. 16:35

Venäjän laajamittainen hyökkäyssota Ukrainassa on kestänyt jo lähes kolme kuukautta. Venäjä on eristetty 24. helmikuuta alkaneen hyökkäyksen jälkeen lähes täysin maailman talousjärjestelmistä.

Mitä Venäjällä tapahtuu seuraavaksi? Entä mitä vaikutuksia Venäjän eristämisellä on maailmantaloudelle laajemmin?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohdittiin Davosin talousfoorumissa maanantaina. Kysymyksiin etsivät vastauksia konsulttiyhtiö Eurasia Groupin johtajan Ian Bremmerin johdolla EU-yliopiston professori ja yksikön johtaja sekä Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb, ajatushautomo Observer Research Foundationin (ORF) johtaja Samir Saran sekä brittiläisen Rusi-ajatushautomon pääjohtaja Karin von Hippel.

”Olen luonnollinen aloittaja, koska Suomi antoi Venäjälle itsenäisyytensä vuonna 1917”, Stubb vitsaili tilaisuuden aluksi.

Stubb sanoi tilaisuuden alussa toivovansa, että Venäjän johto vaihtuu sotatapahtumien seurauksena. Hänen mukaansa johdon vaihtuminen ei kuitenkaan ole tae paremmasta, sillä varmuutta ei ole, että Vladimir Putinin seuraaja olisi lännelle pehmeämpi vaihtoehto.

Samalla hän arvioi, että Venäjän sotilasvoimat ovat olleet yllättävän heikkoja ja, että sota tulee kestämään Suomen talvisotaa pidempään. Talvisota alkoi 30. marraskuuta ja päättyi 13. maaliskuuta 1940. Sota kesti 105 päivää.

Venäjän 24. helmikuuta alkanut hyökkäys Ukrainaan on kestänyt nyt lähes 90 päivää.

Stubbin arvion mukaan sodassa on kyse Putinin halusta nostaa itsensä suureksi johtajaksi Venäjän historiassa.

Rusin johtaja von Hippel ja ORF:n johtaja Saran sanoivat, ettei lännen pitäisi leimata kaikkia venäläisiä sodan takia. Von Hippel korosti, että kyse on ennen kaikkea Putinin sodasta.

”On vaikea sanoa, tietääkö hän totuutta mitä Ukrainassa todella tapahtuu”, von Hippel sanoi.

”Emme tiedä, kuinka pitkälle hän on valmis menemään. -- Ajetaanko hänet niin pahasti seinää vastaan, että hän tekee jotain pelottavaa?” von Hippel kysyi.

Von Hippelin arvion mukaan Putin ei Venäjän johdossa ollessaan tule luopumaan ajatuksesta, jonka mukaan Ukraina on osa Venäjää.

”Yksikään länsimaa ei voi kätellä häntä tämän jälkeen. Jotkut ehkä, mutta suuri osa ei voi”, von Hippel sanoi.

Tilaisuudessa keskusteltiin myös siitä, miten sota vaikuttaa maailmaan laajemmin.

ORF:n johtaja Samir Saran korosti tilaisuudessa, että kyse on pitkälti eurooppalaisesta sodasta. Hän myös sanoi, ettei niin sanottu kehittynyt, vauras länsimaailma ymmärrä kehittyviä maita.

”Milloin maailma alkaa syytää länttä tästä inflaatiosta?” Saran kysyi. Hänen arvionsa mukaan tämä hetki on pian edessä.

Stubb arvioi, että sodalla tulee olemaan Eurooppaan suuria taloudellisia vaikutuksia. Ne näkyvät muun muassa inflaationa – kallistuvana energiana ja yhä kalliimpana ruokana.

Stubb käytti tilaisuutta hyväkseen myös kritisoidakseen länsimaiden mediaa. Hän sanoi, ettei pidä tiedotusvälineiden Putinin mielenlaadusta ja terveydentilasta tekemästä analyysista.

”Olen tavannut hänet jokusen kerran. Hän on todella älykäs, viileä, hyvin valmistautunut, laskelmoiva. Tärkeää ei ole, syökö hän kortisonia vai ei.”

Davosin talousfoorumi järjestetään ensimmäistä kertaa sitten koronapandemian alun. Viiden päivän kokoontumiseen on osallistumassa noin 2 500 ihmistä.

Aiemmin maanantaina tilaisuudessa puhui myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita