Luke: Ruoan hinta nousee hurjaa vauhtia, suomalaisten ruokalasku voi paisua yli 500 eurolla tänä vuonna

Energian ja lannoitteiden hinnat ovat jo nousseet merkittävästi. Ruokamenot leikkaavat tänä vuonna aiempaa isomman osuuden suomalaisten kokonaiskulutuksesta.

Kajaanilaisella maatilalla viljellään siemenperunaa suomalaisen maatalouden tarpeisiin.

24.5. 9:00 | Päivitetty 24.5. 14:23

Ruoan hinta nousee tänä vuonna jopa 10 prosenttia suhteessa viime vuoden keskimääräiseen hintatasoon, arvioi Luonnonvarakeskus (Luke) maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksessaan.

Ruoan hinnan nousuvauhti on kovempi kuin yleinen inflaatiovauhti, jolloin ruokamenojen osuus koko kulutuksesta kasvaa. Ruokamenojen osuus kulutuksesta oli Luken mukaan 12,5 prosenttia viime vuonna.

Luken erikoistutkija Hanna Karikallio arvioi katsauksessa, että keskimääräisen suomalaisen kotitalouden ruokalasku voi kasvaa tänä vuonna yli 500 eurolla.

Poikkeuksellinen hintapaine syntyy siitä, että esimerkiksi energian ja lannoitteiden hinnat ovat kallistuneet merkittävästi. Viljan ja öljykasvien tuottajahinnat ovat jo nousseet.

Alkuvuonna ruoan hintaa on nostanut pääasiassa kahvin, kalan ja vihannesten kallistuminen. Karikallion mukaan hintojen nousu iskee seuraavaksi kolmeen suurimpaan tuoteryhmään eli vilja-, liha- ja maitotuotteisiin.

”Hinnannousu vaikuttaa myös kuluttajien ostokäyttäytymiseen ja ohjaa ostamaan tuoteryhmän halvimpia tuotteita tai kokonaan korvaavia vaihtoehtoja”, Karikallio sanoo Luken tiedotteessa.

Elintarvikeyritysten odotukset kesälle ja alkusyksylle ovat koko teollisuuden aloista heikoimmat, kertoo Elintarviketeollisuusliitto tiistaina julkistamassaan talouskatsauksessa.

Näkymiä heikentävät epävarmuudet raaka-aineiden ja muiden tuotantopanosten saatavuudesta ja hintatasosta. Epävarmuuksia taas lisäävät sodan pitkittyminen ja pakotteiden kiristyminen.

Elintarvikkeita valmistavien yritysten suurimmat kustannuspaineet tulevat maataloustuotteista. Liiton mukaan ala alkoi viime syksynä maksaa alkutuotannolta ostamistaan tuotantopanoksista aiempaa korkeampia hintoja, ja maatalouden tuottajahinnat ovatkin nousseet 21 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Sen sijaan elintarvikkeiden tuottajahinnat ovat nousseet 11 prosenttia ja juomien tuottajahinnat kuusi prosenttia edellisvuodesta.

Energian ja lannoitteiden kallistuminen aiheuttaa epävarmuutta maatilayrityksille. Luken mukaan maatilayritysten keskimääräinen kannattavuus jää viime vuoden tasolle. Kustannusten odotetaan kasvavan myös ensi vuonna.

Tällä hetkellä viljan ja öljykasvien hintatasoa nostavat tuotantopanosten hinnannousu, sodan aiheuttama tarjontasokki ja ennätysalhaiset varastot, sanoo Luken erikoistutkija Csaba Jansik katsauksessa. Varastojen niukkuuden vuoksi on erittäin tärkeää, että tuleva sato onnistuu sekä Suomessa että muissa maissa.

Luke arvioi, että vilja, öljy- ja valkuaiskasvien viljelyn keskimääräinen kannattavuus voi kuitenkin kohentua viime vuoteen verrattuna, jos sadosta tulee vähintään keskimääräinen.

Kustannusten nopea nousu syö Luken mukaan erityisesti eläintilojen kannattavuutta. Elleivät tuottajahinnat nouse nykyistä nopeammin, tilojen maksuvalmius ja lainanmaksukyky heikkenevät.

”Lihantuottajat ovat äärimmäisen kustannuspaineen alla kohonneiden viljan ja valkuaiskasvien hintojen takia. Kassakriisi on koetellut tiloja”, Jansik sanoo katsauksessa.

Jansikin mukaan lihan kallistumiseen on syytä varautua kesän ja syksyn aikana.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on korostanut omavaraisuuden merkitystä. Suomi on ollut erityisen riippuvainen tuonnista erityisesti täydennysvalkuaisrehuissa. Viime vuonna runsas kolmannes kaikesta soija-, rapsi- ja auringonkukkarouheesta tuli Venäjältä.

Nyt tuonti on loppunut kokonaan ja sille pitää löytää korvaajia kotimaisista vaihtoehdoista ja muiden maiden tuonnista.