Kaivos­teollisuuden kysely: Suomi on liian riippuvainen Kiinan ja Venäjän kaivoksista

Kaivosteollisuuden mukaan kotimaisen kaivostuotannon tärkeys korostuu Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vuoksi.

Kolarin Rautuvaaran kaivos suljettiin 1990-luvun alussa.

24.5. 15:39

Suomi ja Euroopan unioni ovat liian riippuvaisia Venäjän ja Kiinan kaivosteollisuuden tuotteista, sanoo kolme neljästä Kaivosteollisuuden tilaaman kyselyn vastaajasta.

Kuusi prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi, että Euroopassa ei tarvita omia kaivoksia, koska raaka-aineita voi tuoda myös muualta.

Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela on samaa mieltä kuin valtaosa vastaajista. Omavaraisuutta pitää lisätä.

”Kansalaiset tuntevat tosiasiat erittäin hyvin. Eurooppa kuluttaa maailman mineraaleista noin 20 prosenttia, mutta tuottaa vain kolme”, Suomela sanoo tiedotteessa.

Kaivosteollisuuden mukaan kotimaisen kaivostuotannon tärkeys korostuu Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vuoksi.

Samassa kyselyssä suomalaisilta tiedusteltiin kaivostuotteiden roolista vihreässä siirtymässä. Vastaajista 36 prosenttia arvioi, että vihreän teknologian yleistyminen tulee vähentämään kaivostuotteiden kysyntää.

Kaivosteollisuuden mukaan vihreä teknologia kuitenkin moninkertaistaa useiden mineraalien kysynnän.

”Tässä onkin suuri ristiriita. Suomi ja Eurooppa haluavat irti fossiilisista polttoaineista vihreän siirtymän avulla, mutta siirtymän mahdollistavan kaivosteollisuuden toiminnalle asetetaan koko ajan uusia esteitä”, Suomela sanoo.

Kyselystä kävi myös ilmi, että suomalaiset eivät halaja töihin kaivosteollisuuteen, jota vastaajista 18 prosenttia pitää mahdollisesti kiinnostavana alana työskennellä.

Kaivosteollisuuden tilaaman Kaivosbarometri-kyselyn toteutti toista kertaa Taloustutkimus. Kyselyyn vastasi 1 003 ihmistä 4.–14. huhtikuuta 2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita