EKP:n kysely: 10 prosenttia euro­alueen kotitalouksista omistaa virtuaali­valuuttoja

EKP katsoo, että virtuaalivaluutat muodostavat riskin rahoitusvakaudelle, jos niiden markkinat jatkavat kasvuaan.

Virtuaalivaluuttojen arvot laskeneet toukokuussa.

24.5. 20:28

Joka kymmenes kotitalous euroalueella omistaa bitcoinia tai muita virtuaalivaluuttoja, selviää Euroopan keskuspankin (EKP) tiistaina julkistamasta tutkimuksesta.

Kuluttajien odotuksia selvittäneen kyselyn mukaan keskimäärin 10 prosenttia kotitalouksista kuudessa kyselyyn osallistuneessa euroalueen maassa omistaa virtuaalivaluuttoja. Osuus vaihtelee Ranskan kuudesta prosentista Alankomaiden 14 prosenttiin.

Noin 37 prosenttia vastaajista kertoi omistavansa alle 999 euron arvosta virtuaalivaluuttoja, 29 prosenttia 1 000–4 999 euron arvosta ja 13 prosenttia 5 000–9 999 euron arvosta. Loput olivat sijoittaneet virtuaalivaluuttoihin yli 10 000 euroa.

Kaikissa kyselymaissa virtuaalivaluuttoja omistavien kotitalouksien osuus oli suurempi sekä eniten että vähiten ansaitsevilla kotitalouksilla kuin keskituloisilla kotitalouksilla.

”Keskimäärin nuoret miehet ja korkeasti koulutetut vastaajat olivat sijoittaneet todennäköisimmin virtuaalivaluuttoihin”, tutkimuksessa kirjoitetaan.

Talouslukutaidossa joko hyvin tai huonosti suoriutuneilla vastaajilla oli EKP:n kyselyn mukaan erittäin todennäköisesti varoja virtuaalivaluutoissa.

EKP on pitkään linjannut, että virtuaalivaluutat ovat sopimaton sijoitustuote suurimmalle osalle yksityissijoittajista.

Keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde sanoi sunnuntaina uutistoimisto AFP:n mukaan puheessaan Alankomaissa, että virtuaalivaluuttojen arvo on nolla ja neuvoi sijoittajia olemaan sijoittamasta niihin.

EKP:n kuluttajien odotuksia selvittävä kysely toteutetaan kuukausittain Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Alankomaissa ja Espanjassa. Kyselyä on tehty vuodesta 2020.

EKP katsoo tiistaina julkistetussa puolivuosittaisessa rahoitus­vakaus­raportissaan, että virtuaalivaluutat muodostavat riskin rahoitusvakaudelle, jos virtuaali­valuutta­markkinat jatkavat kasvuaan.

Virtuaalivaluuttojen hinnat ovat laskeneet toukokuussa voimakkaasti. Sukelluksen taustalla on niin sanottuna vakaavaluuttana pidetyn TerraUSD:n romahdus.