Venäjän kansallistamisaikeet etenevät: Duuma hyväksyi länsi­maisten yritysten omaisuuden kansallistamisen sallivan lain

Lakiesitys mahdollistaisi venäläisorganisaatioiden ottaa väliaikaisesti haltuunsa Venäjän jättävien yritysten omaisuutta.

Venäjän duuman rakennus Moskovassa.

25.5. 16:35

Venäjän parlamentti eli duuma on antanut ensimmäisen hyväksynnän lakiesitykselle, joka mahdollistaisi venäläisorganisaatioiden ottaa haltuunsa Venäjän jättävien ulkomaisten yhtiöiden omaisuutta.

Usea länsimainen yhtiö on päättänyt poistua Venäjän markkinoilta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kansallistamisen mahdollistava laki läpäisi duuman ensimmäisen käsittelyn tiistaina.

Laki mahdollistaisi Venäjän valtion kehityspankki VEB tai muun organisaation toimia hallinnoijana yhtiöissä, jossa ulkomainen omistus ylittää 25 prosenttia. Laki koskisi erityisesti maita, jotka Venäjä luokittelee ”epäystävällisiksi”.

Ensimmäisessä käsittelyssä hyväksytään ehdotetun lain perusteet. Sen lisäksi ehdotus täytyy hyväksyä toisessa ja kolmannessa käsittelyssä.

Toisessa käsittelyssä duuma käy laista yksityiskohtaista keskustelua ja hienosäätää sitä. Kolmas käsittely on yleensä muodollinen.

Sen jälkeen parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto tarkistaa lakiesityksen. Esityksestä tulee laki, kun presidentti Vladimir Putin allekirjoittaa sen.

Esitys listaa useita kriteereitä, joiden perusteella ulkomaisen yhtiön omaisuuden hallinnoija voidaan nimetä. Yksi kriteeri on uutistoimisto Interfaxin mukaan se, että yritys valmistaa yhteiskunnallisesti merkittäviä tavaroita.

Kriteerit saattavat muuttua duuman käsittelyn aikana.

Venäjän talousministeriön mukaan kriteereiden ideana on ottaa väliaikaisesti haltuun vain yhtiöitä, jotka ovat työpaikkojen ja tuotannon kannalta tärkeitä.

Ministeriön mukaan lakia sovellettaisiin vain tapauksissa, joissa sadat tai tuhannet Venäjältä lähtevien yritysten työntekijät voivat olla irtisanomisvaarassa.