Suomalaisten elintaso putoaa vääjäämättä – laskuri kertoo, kuinka inflaatio syö juuri sinun osto­voimaasi

Suomalaisten todelliset ansiot pienenevät tuntuvasti, koska hinnat nousevat nopeammin kuin tulot kasvavat.

Hintojen nousu on tuntunut erityisesti autoa tankatessa.

2.6. 15:00 | Päivitetty 2.6. 17:03

Hinnat ovat nousseet Suomessa tänä keväänä nopeammin kuin vuosikymmeniin. Inflaatio eli kuluttajahintojen nousu oli huhtikuussa peräti 5,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Inflaation vaikutus elintasoon riippuu siitä, miten tulot muuttuvat. Jos käteen jäävät tulot kasvavat vähemmän kuin hinnat nousevat, elintaso heikkenee.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan palkansaajien reaaliansiot laskivat tammi-maaliskuussa 2,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Reaaliansiot eivät ole laskeneet yhtä paljon kertaakaan aikaisemmin 2000-luvulla. Reaaliansioiden vuosilasku on ollut neljännesvuosittain vertailtuna tätä suurempi viimeksi vuonna 1977.

Reaaliansioiden lasku on nyt jopa niin voimakasta, että asiantuntijat varoittivat suomalaisten elintason laskevan tänä vuonna hintojen voimakkaan nousun vuoksi.

”Näyttää siltä, että ostovoiman supistuminen on koko tänä vuonna aika väistämätöntä nykyisellä palkka- ja inflaatiokehityksellä”, sanoi Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum HS:n julkaisemassa STT:n uutisessa keskiviikkona.

Lue lisää: Asiantuntijat yksimielisinä: Suomalaisten elintason putoaminen on vääjäämätöntä

Jo päätettyjen palkankorotusten perusteella käteen jäävillä tuloilla saa lähiaikoina aiempaa vähemmän tavaroita ja palveluita. Esimerkiksi teknologiateollisuudessa palkkoja päätettiin vuodenvaihteessa korottaa tänä vuonna kaksi prosenttia. Teknologiateollisuus on usein näyttänyt suunnan muidenkin alojen korotuksille.

Alla voit arvioida oman palkankorotuksesi perusteella, miten inflaatio tuntuu lompakossasi, jos hintojen nousu jatkuu kevään tahtiin. Laskuri on suuntaa-antava, eikä se ota huomioon esimerkiksi veroja. Jos verot otettaisiin huomioon, ostovoiman heikkeneminen olisi laskurin arviota pienempi. Laskuriin voi syöttää myös nettopalkan eli palkan verojen jälkeen, jolloin ilmoitettu ostovoiman muutos on lähellä todellista.

Keväällä hintojen nousu oli Suomessa nopeinta sitten vuoden 1990. Kuluttajahintoja nosti huhtikuussa eniten sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen.

Tilastokeskuksen mukaan reaaliansiot laskivat tammi-maaliskuussa 2,7 prosenttia.

Reaaliansiot eivät ole laskeneet yhtä paljon kertaakaan aikaisemmin 2000-luvulla. Vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä ne laskivat 1,0 prosenttia, samoin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita