EKP varoittaa krypto­valuuttojen vaikutuksista rahoitus­vakaudelle, peräänkuuluttaa tiukempaa sääntelyä

Sääntelyä on vaatinut useaan otteeseen myös Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde. Viime viikonloppuna hän totesi hollantilaiskanavan haastattelussa, että kryptovaluutat ”eivät perustu mihinkään”.

Euroopan keskuspankin pääkonttori Saksan Frankfurtissa.

27.5. 16:49

Kryptovaluuttojen valtavirtaistumisesta uhkaa tulla riski rahoitusvakaudelle, varoittaa Euroopan keskuspankki (EKP) tiistaina julkaisemassaan raportissa.

Raportin mukaan kryptovaluutat ovat viime vuosina alkaneet vakiintua sijoitus- ja kaupankäyntivälineenä myös perinteisen rahoitussektorin puolella, vaikka suora sijoittaminen niihin ei vielä yleistä olekaan.

Keskuspankki korostaa raportissa, että vielä toistaiseksi perinteisen rahoitussektorin linkittyminen kryptovaluuttoihin ei ole vaarallisella tasolla.

”Tällä vauhdilla saavutetaan kuitenkin tilanne, jossa suojaamattomat kryptovaluutat muodostavat riskin taloudelliselle vakaudelle”, raportissa varoitetaan.

EKP peräänkuuluttaa raportissaan kryptovaluuttojen tiukempaa sääntelyä niiden mahdollisten haittavaikutusten minimoimiseksi.

”Koska kyse on globaalista markkinasta ja siten maailmanlaajuisesta kysymyksestä, tarvitaan myös sääntely­toimenpiteiden maailmanlaajuista koordinointia”, raportissa todetaan.

Sääntelyä on vaatinut useaan otteeseen myös EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde. Esimerkiksi viime viikonloppuna hän totesi hollantilaiskanavan haastattelussa, että kryptovaluutat ”eivät perustu mihinkään” ja että niitä pitäisi säännellä, jotta ihmiset eivät riskisijoittaisi niihin säästöjään.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde kuvattuna Maailman talousfoorumissa keskiviikkona.

Lagarde ja EKP eivät ole sääntelyhaluissaan yksin. EU:ssa on jo pidemmän aikaa valmisteltu lainsäädäntöä, jolla pyrittäisiin sääntelemään kryptovaluutta­yhtiöiden toimintaa.

Lainsäädäntöhanke siirtyi viime joulukuussa trilogivaiheeseen, eli viimeiseen vaiheeseen ennen sen lopullista hyväksymistä.

Komission esityksen mukaan tuleva kryptovaluuttoihin keskittyvä sääntely tulee paitsi keräämään kaikki kryptovaluuttoja ja niihin liittyviä palveluita tarjoavat yritykset yhteiseen EU:n laajuiseen rekisteriin, myös vaatimaan niiltä muun muassa parempaa tietoturvaa, laajempaa avoimuutta ja minimipääomaa.

Mikäli lainsäädäntöhanke menee läpi, niitä koskisi vastaavanlainen sääntely, jolla esimerkiksi osakemarkkinoilla pyritään estämään hintamanipulaatioita ja markkinoiden väärinkäyttöä.

EKP:n raportin mukaan tämä ei kuitenkaan vielä riitä: sen mukaan EU:n kryptovaluuttoja koskeva lainsäädäntöhanke on vasta ensimmäinen askel niiden sääntelyn tiukentamisessa.

”Myös alakohtaisia ​​säännöksiä on tarkastettava, jotta voidaan varmistaa kryptovaluuttojen aiheuttamien rahoitus­vakausriskien minimointi. Kaikki toimenpiteet, jotka voivat tiivistää finanssisektorin ja kryptovaluuttojen välistä suhdetta, on punnittava huolellisesti, ja etusijalle tulisi asettaa rahoitus­vakausriskien välttäminen”, raportissa todetaan.

Raportissa myös kehotetaan EU:ta kiirehtimään lainsäädäntöhankkeen kanssa. Syyskuussa julkaistu lainsäädäntöhanke on yhä jumissa EU:n lainsäädäntö­koneistossa, eikä vielä ole tiedossa, koska sen kanssa oltaisiin pääsemässä maaliin.

Asetuksen odotetaan astuvan voimaan vasta 18 kuukauden jälkeen sen voimaantulosta: aikaisintaan sitä alettaisiin siis soveltamaan vasta vuonna 2024.

Tiistaina julkaistu raportti oli osa EKP:n kahdesti vuodessa julkaistavaa rahoitus­vakauskatsausta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun EKP varoittaa kryptovaluuttojen vaikutuksista rahoitusmarkkinoihin.

Raportti julkaistiin useiden kryptovaluuttojen arvojen romahtamisen jälkimainingeissa. Esimerkiksi kryptovaluutta bitcoinin arvo on tällä hetkellä alimmillaan sitten joulukuun 2020.

Lue lisää: Kryptomarkkina horjuu suuren romahduksen partaalla: Bitcoin on sulanut vain viikossa, ja sen sukellus voi olla vasta alkua

Myös Yhdysvaltain keskuspankki on ollut samoilla linjoilla. Toissaviikolla julkaisemassaan rahoitusvakautta käsitelleessä raportissaan se totesi, että kryptovaluutat ovat alttiita talletuspaoille ja ne voivat merkittävän kokonsa vuoksi lisätä markkinoiden riskejä.