Venäjän valtio­varain­ministeri: Venäjä tarvitsee 8 biljoonaa ruplaa talouden elvyttämiseen

Sota ja talouspakotteet ovat ajaneet Venäjän talouden erittäin ahtaalle. Presidentti Putin kieltää ”erikoisoperaation” ja talousahdingon yhteyden.

Venäjän valtionvarainministeri Anton Siluanov puhui perjantaina talousfoorumissa.

27.5. 18:55

Venäjä tarvitsee valtavat taloudelliset resurssit ”sotilaalliseen operaatioonsa” Ukrainassa, sanoi maan valtiovarainministeri Anton Siluanov perjantaina.

Hän asetti samalla Venäjän talouden elvytystoimien budjetiksi 8 biljoonaa ruplaa (noin 111 miljardia euroa).

”Erikoisoperaatioon tarvitaan rahaa, valtavia resursseja”, Siluanov sanoi luennossaan Moskovan talousyliopistolla.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä sen aiheuttamat lännen talouspakotteet ovat syösseet maan lähelle taloudellista taantumaa.

Venäjällä inflaatio on noussut jo lähes 18 prosenttiin.

Lue lisää: Venäjä lipuu taas kohti maksu­kyvyttömyyttä, Yhdys­vallat sulkee maksut mahdollistavan porsaan­reiän

Presidentti Vladimir Putin määräsi aiemmin tällä viikolla 10 prosentin korotukset eläkkeisiin ja minimipalkkoihin pehmentääkseen inflaation vaikutuksia kansalaisiin.

Putin kuitenkin kielsi ”Ukrainan sotilaallisen erikoisoperaation” ja maan taloudellisten ongelmien yhteyden toisiinsa.

Siluanovin mukaan Putinin määräämät toimet kustantavat valtiolle 600 miljardia ruplaa tänä vuonna ja noin biljoona ruplaa vuonna 2023.

Perjantaina Siluanov puolusti myös "epäystävällisistä" maista tulevien ulkomaisten sijoittajien pääomarajoituksia ja varojen jäädytyksiä, jotka Moskova määräsi vastauksena länsimaisiin pakotteisiin.

”Pidämme epäystävällisistä maista tulevien ulkomaalaisten tekemät sijoitukset Venäjällä samalla tavalla kuin he pitävät kulta- ja valuuttavarantojamme", Siluanov sanoi viitaten länsimaiden pyrkimykseen jäädyttää noin 300 miljardin dollarin arvosta Venäjän kansainvälisiä varantoja.