Venäjän McDonald’sin nimi saattaa olla tulevaisuudessa ”Hauskaa ja maukasta”

McDonald’s myy lähes 850 Venäjän ravintolaansa paikalliselle yrittäjälle.

Suljettu McDonald’s-hampurilaisketjun ravintola Moskovassa 16. toukokuuta.

28.5. 12:33

Venäjän McDonald's-ravintoloiden toimintaa jatkava yritys on rekisteröinyt uusia nimiehdotuksia pikaruokaketjulle. Ketju joutuu etsimään uuden nimen, kun McDonald’s vetäytyy Venäjältä vastalauseena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

Perjantaina julkistettujen ehdokkaiden joukossa on muun muassa sellaisia nimiä kuin Hauskaa ja maukasta (”Veselo i vkusno”), Se sama (”Tot samyj”), Ainoa tapa (”Tolko tak”) ja Vapaa kassa ("Svobodnaja kassa”). Asiasta kertovat muiden muassa venäläinen Fontanka-lehti. Länsimediassa asiasta ovat uutisoineet muiden muassa uutistoimisto Reuters ja CNN.

Maailman suurimmalla hampurilaisketjulla McDonald’silla on Venäjällä lähes 850 ravintolaa. Yhtiö myy ne paikalliselle lisenssinhaltijalle Aleksandr Govorille, jolla on ennestään 25 ravintolaa. Govor aikoo harjoittaa McDonald’s-brändin liiketoimintaa Venäjällä uudella nimellä. Myös ketjun franchising-yrittäjät saavat mahdollisuuden työskennellä uuden brändin alla.

McDonald's ilmoitti aiemmin tässä kuussa liittyvänsä länsimaiden Venäjän vastaisiin pakotteisiin ja jättävänsä Venäjän. Yhtiö on yksi suurimmista tuotemerkeistä, jotka ovat lähteneet Venäjältä helmikuun hyökkäyksen jälkeen.

Suomalaisista yhtiöistä muun muassa S-ryhmä, Stora Enso ja Valio ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä Venäjältä.

McDonald's avasi ensimmäisen ravintolansa Moskovassa 31. tammikuuta 1990.

Ravintola palveli tuona iltana yli 30 000 asiakasta. Moskovan Puškinin aukion toimipiste joutui asiakasryntäyksen vuoksi pitämään ovensa avoimina tuntikausia suunniteltua pidempään.

McDonald’sin saapuminen Venäjälle merkitsi arvioiden mukaan paljon enemmän kuin vain Big Mac -hampurilaisia ja ranskalaisia. Sillä oli valtava symboliarvo ja sitä pidettiin näkyvimpänä esimerkkinä Neuvostoliiton silloisen presidentin Mihail Gorbatšovin yrityksestä avata maataan muulle maailmalle.

McDonald's joutuu tekemään Venäjän liiketoiminnasta luopumisensa vuoksi 1,2—1,4 miljardin dollarin arvoisen alaskirjauksen

Uusimmassa osavuosikatsauksessaan McDonald's ilmoitti Venäjän ravintoloiden sulkemisen maksaneen yhtiölle 127 miljoonaa dollaria edellisellä vuosineljänneksellä.

McDonald'silla oli viime vuoden lopussa 847 ravintolaa Venäjällä. Yhdessä Ukrainan 108:n kanssa ravintolan kanssa ne muodostivat 9 prosenttia yhtiön liikevaihdosta vuonna 2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita