Bensiinin ja dieselin hinnat ovat nyt ”huikean korkeita”, ja Tilastokeskus pitää varmana, ettei hintaturbulenssi ole ohi

Dieselin keskihinta on viime vuoden toukokuusta noussut noin 52 prosenttia, vuoden 2017 toukokuusta nousua on lähes 80 prosenttia, kerrotaan Tilastokeskuksesta.

Bensiinilaatujen hintoja Hermannin Neste-asemalla Helsingissä 23. toukokuuta 2022. Euroalueen inflaatio kiihtyi toukokuussa ennätykselliseen 8,1 prosenttiin viime vuoteen verrattuna, kun Ukrainan sota nosti energian ja ruuan hintoja.

31.5. 13:34

Polttonesteiden keskihinnat ovat kääntyneet toukokuussa jälleen nousuun huhtikuuhun verrattuna, käy ilmi Tilastokeskuksen kuluttajahintatilastoista.

95 E -bensiinin keskihinta oli toukokuussa 2,30 euroa litralta, kun huhtikuussa se oli 2,17 euroa. 98 E -bensiinin keskihinta nousi 2,39 euroon litralta, kun huhtikuussa litrahinta oli 2,26 euroa. Dieselin hinta oli toukokuussa 2,27 euroa litralta ja huhtikuussa 2,22 euroa litralta.

Kevyen polttoöljyn keskihinta nousi toukokuussa 1,74 euroon litralta, kun se huhtikuussa oli 1,59 euroa.

”Hinnat ovat heiluneet ja taatusti tulevat tästä vielä muuttumaan. Jakeluvelvoitetta pienennettiin juuri, mutta se tulee aika hitaasti näihin hintoihin ja näkyy ehkä dieselissä, ei niinkään bensiinissä”, arvioi yliaktuaari Kristiina Nieminen Tilastokeskuksesta.

Hän luonnehtii hintoja nyt huikean korkeiksi.

”Epävarmat maailmanmarkkinat heijastuvat tähän ja myös ilmastopäätökset.”

Keskihintoja mitataan joka kuukausi erityisesti kuljetusyrittäjiä varten.

Hallitus päätti hiljattain alentaa polttoaineiden jakeluvelvoitetta tämän ja ensi vuoden osalta. Jakeluvelvoite pakottaa polttoaineen jakelijoita sekoittamaan bensiinin ja dieselin joukkoon biopolttoainetta.

Niemisen mielestä keskihintoja on kiinnostavampaa verrata vuoden takaiseen kuin edelliseen kuukauteen. Koronan aikana polttonesteiden keskihinnat laskivat, kun kysyntä loppui, hän sanoo. Sieltä ne lähtivät nousemaan, ja nyt Venäjän hyökkäys Ukrainaan on entisestään nostanut hintoja.

Kevyellä polttoöljyllä lämmitetään asuntoja. Sen keskihinta on viime vuoden toukokuuhun verrattuna noussut 80 prosenttia.

Niemisen mukaan dieselin keskihinta on viime vuodesta noussut noin 52 prosenttia, mutta vuoden 2017 toukokuusta nousua on lähes 80 prosenttia. Molempien bensiinien keskihinnat ovat puolestaan nousseet noin 38 prosenttia vuoden takaisesta.

Tiistaina myös Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n pääjohtaja Fatih Birol varoitti saksalaislehti Der Spiegelin haastattelussa, että Euroopassa voi tulla pula polttoaineista tänä kesänä raakaöljymarkkinoiden epätasapainon takia.

”Kun kesälomakausi alkaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa, polttoaineiden kysyntä kasvaa. Silloin voi tulla pulaa polttoaineista, esimerkiksi dieselistä, bensiinistä tai kerosiinista, erityisesti Euroopassa”, Birol sanoi saksalaislehdelle uutistoimisto Reutersin mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita