EU:n kemikaali­virasto näytti vihreää valoa kiistellyn Roundup-rikka­ruoho­myrkyn myynnin jatkamiselle

Glyfosaatilla on myyntilupa EU:ssa joulukuun puoleenväliin saakka, ja luvan jatkamista arvioidaan parhaillaan.

Mielenosoittajat esittivät torjunta-aineiden käyttöön liittyviä huoliaan Ranskan Marseillesissa toukokuussa 2022.

31.5. 20:45

Rikkaruohomyrkky glyfosaattia ei voida tutkimusnäytön pohjalta luokitella syöpää aiheuttavaksi aineeksi eli karsinogeeniksi, päättelee Euroopan kemikaalivirasto (ECHA).

”ECHA:n riskiarviokomitea muodosti itsenäisen tieteellisen mielipiteen, eikä glyfosaatin nykyinen luokittelu muutu”, viraston riskiarviojohtaja Mike Rasenberg kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Viranomaisen mukaan päätöksen taustalla on ”laaja-alainen katsaus tieteellisiin todisteisiin”. ECHA:n mukaan katsauksessa ei löytynyt todisteita sille, että glyfosaatti olisi ”mutaatioita aiheuttava, karsinogeeninen tai lisääntymiselle vaarallinen aine”. Niinpä virasto suosittaa, että glyfosaatin haitallisten aineiden luokitus pysyy ennallaan.

Glyfosaattivalmisteita myydään kotipuutarhoissakin yleisen Roundup-rikkaruohohävitteen lisäksi monilla muilla markkinointinimillä, kuten Rodeo, Ranger, Bronco ja Gallup.

Euroopan unionissa glyfosaatilla on myyntilupa joulukuun 2022 puoleenväliin saakka. EU-komissio arvioi tällä hetkellä, uusitaanko lupa vai ei. Kemikaaliviraston arvion jälkeen glyfosaattia arvioi Euroopan elintarvike­turvallisuus­virasto.

HS kertoi viime syksynä Turun ja Oulun yliopistojen tutkimuksesta, jonka mukaan glyfosaattia sisältävä Roundup vaikuttaa haitallisesti pölyttäjähyönteisiin.

Lue lisää: Yleisin rikkakasvi­myrkky on vaarallinen pölyttäjille, linnuille ja mahdollisesti ihmisille – Mitä luonnonmukaisia vaihtoehtoja kotipuutarhurilla on?

Aiemmin tutkijat havaitsivat, että glyfosaatti vaikuttaa lintujen kehitykseen, on myrkyllinen vesieliöille ja voi aiheuttaa silmävaurioita. Aine on myös yhdistetty syöpäriskiin.

Suhtautuminen Roundupiin ja sen tehoaineeseen glyfosaattiin on ollut epäileväistä pitkään. Euroopan ja Yhdysvaltain viranomaiset ovat tähän mennessä arvioineet, ettei syöpäriskiä tutkimusnäytön perusteella ole.

Maailman terveysjärjestö WHO totesi vuonna 2015 tutkimus­yhteen­vedon perusteella, että glyfosaatti on ”todennäköisesti karsinogeeninen”. Helmikuussa 2019 julkaistu muun muassa Washingtonin yliopiston tutkijoiden tekemä tutkimusyhteenveto löysi yhteyden glyfosaattialtistuksen ja imukudossyövän välillä.

Toisaalta esimerkiksi tupakansavu, puupöly ja alkoholi on luokiteltu yksiselitteisesti syöpää aiheuttaviksi aineiksi. Näiden saanti on edelleen mahdollista.

EU oli lähellä lopettaa glyfosaattituotteiden myynnin vuonna 2017 ympäristöjärjestöjen ja poliittisen paineen vuoksi. Aineelle myönnettiin viiden vuoden myyntiluvan jatko. Komissio suositteli myyntiluvan jatkamista, mutta yhdeksän jäsenmaata asettui vastaan. Suurin osa jäsenmaista, myös Suomi, lopulta kannatti myyntiluvan jatkamista.

Glyfosaatin käytön jatkamista ovat ajaneet erityisesti maatalouden toimijat, koska aineelle ei ole löydetty varteenotettavia vaihtoehtoja.