Osa Saksan kaasu­toimituksista Venäjältä katkeaa, myös vienti Tanskaan päättyy

Energiayhtiö Shell ei ole suostunut maksamaan kaasusta Venäjän toivomalla tavalla. Shell on Saksan kaasumarkkinoilla suhteellisen pieni toimija.

Venäjän kaasuyhtiö Gazprom on vaatinut eurooppalaisia ostajia perustamaan Gazprombankiin toisen tilin, jonka kautta maksu käännettäisiin ruplaksi. Osa yhtiöistä ja maista ei ole suostunut tähän, mukaan lukien Suomi.

31.5. 21:45

Venäjän kaasuyhtiö Gazprom on kertonut katkaisevansa energiayhtiö Shellin kaasutoimitukset Saksaan keskiviikkona. Lisäksi kaasutoimitukset katkeavat Tanskan energiayhtiö Ørstedille.

Syynä on Gazpromin mukaan se, etteivät yhtiöt ole maksaneet kaasulaskujaan sen vaatimalla tavalla. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Gazpromin mukaan Shellin kaasusopimuksessa toimitusmääräksi on sovittu jopa 1,2 miljardia kuutiometriä vuosittain. Viime vuonna Saksaan toimitettiin kaikkiaan 142 miljardia kuutiometriä maakaasua, josta noin kolmannes tuli putkea pitkin Venäjältä.

Saksan merkittävät kaasutilaajat eli Fortumin tytäryhtiö Uniper ja energiayhtiö RWE ovat Reutersin mukaan taipuneet Venäjän vaatimuksiin perustaa toinen ruplatili Gazprombankiin kaasulaskujen maksamiseksi.

Saksan talous on hyvin riippuvainen venäläisestä kaasusta, joten toimitusten halutaan jatkuvan.

Aiemmin Venäjä katkaisi kaasutoimitukset Suomeen, Puolaan ja Bulgariaan, koska maat eivät suostuneet Venäjän maksuvaatimuksiin. Suomeen Venäjän kaasu tuli itärajan ylittävää kaasuputkea pitkin.

Tiistaina kaasutoimitukset loppuivat Hollannissa.

Gazpromin mukaan toimitukset keskeytetään niin pitkäksi aikaa, kunnes yhtiöt suostuvat Venäjän maksutapavaatimuksiin.