Elon Muskilta raju vaatimus Teslan työntekijöille: Palaa täysipäiväisesti toimistolle tai irtisanoudu

Miljardööri Elon Muskin mukaan Teslan työntekijöiden pitäisi tulla toimistolle vähintään 40 tunniksi viikossa.

Elon Musk antoi Teslan työntekijöille kovan lähityövaatimuksen.

2.6. 10:30

Koronapandemia ajoi viimeisetkin toimistotyöntekijät tutustumaan etätöiden tekemiseen, mutta pandemian vaikutusten hälventyessä moni yritys on alkanut suunnitella sääntöjä toimistolle palaamiseen.

Tuoreimpana esimerkkinä toimistollepalaamiskäskyn on antanut sähköautovalmistaja Tesla. Esimerkiksi CNBC kertoo, että yhtiön miljardööriomistaja Elon Musk on käskenyt Teslan työntekijöitä palaamaan konttorille täysipäiväisesti tai jättämään yhtiön.

Vaatimus täysipäiväisestä lähityöstä on yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden keskuudessa poikkeuksellisen raju.

Esimerkiksi Apple kertoi toukokuun puolivälissä keskeyttävänsä suunnitelmansa työntekijöiden pakottamisesta lähitöihin ainakin kolmena päivänä viikossa, kun koronatartuntojen määrät lähtivät nousuun.

Työntekijät ovat tyypillisesti vastustaneet toimistopakkoja. Esimerkiksi yksi Applen johtavista tekoälyinsinööreistä irtisanoutui toukokuussa lähityöpakon vuoksi. Bloombergin tietojen mukaan hän löysi nopeasti uuden työpaikan Googlelta.

Musk kertoi Teslan työntekijöille lähityöhön paluusta kahdessa sisäisessä sähköpostissa, jotka vuotivat nopeasti medialle ja muualle internetiin.

Sähköposteissa Musk muun muassa sanoo, että yhtiön työntekijöiden tulee ilmestyä työpaikalleen Teslan toimistolle vähintään 40 tunniksi viikossa. Jos työntekijä ei tee näin, hänen oletetaan Muskin mukaan irtisanoutuneen.

”Lisäksi, toimiston täytyy olla paikka, jossa varsinaiset kollegasi ovat, ei mikään etäinen muka-toimisto.”

Muskin mukaan etätyökin olisi sallittua – kunhan on toimistolla ainakin 40 tuntia viikossa.

”Jos on erityisen poikkeuksellisia työntekijöitä, joille tämä on mahdotonta, arvioin ja hyväksyn nämä poikkeukset suoraan itse”, Musk kirjoitti.

Toisessa lähettämässään sähköpostissa Musk näytti huomioivan riskin, jonka Applekin joutui insinöörinsä kanssa hyväksymään – entä jos tärkeät työntekijät vain lähtevät?

"Tietysti on monia yhtiöitä, jotka eivät vaadi tätä, mutta milloin viimeksi ne toimittivat loistavan tuotteen? Siitä on aikaa”, Musk kirjoitti.

Muskin mukaan on tärkeää, että mitä korkeammassa asemassa työntekijä on, sitä näkyvämpi tämän tulee olla toimistolla.

”Siksi elin tehtaalla niin paljon – jotta tuotantolinjan työntekijät näkivät minut työskentelemässä heidän rinnallaan. Jos en olisi tehnyt niin, Tesla olisi mennyt konkurssiin kauan sitten”, Musk kirjoitti.

Musk on kommentoinut vuotaneita sähköposteja julkisuudessa vain lyhyesti. Eräs Twitterin käyttäjä kysyi tältä kommenttia asiaan niille, joiden mielestä lähityö on antiikkinen konsepti.

”Heidän tulisi esittää työskentelevänsä jossain muualla”, Musk vastasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita