Koulutusyhtiö Soprano ostaa autoliike Wetterin – Sopranon osake liki 80 prosentin nousussa

Yritysjärjestely on saanut Sopranon osakkeen rajuun nousuun Helsingin pörssissä. Pörssiyhtiön nimi vaihtuu kaupan jälkeen Wetteriksi.

Autoliike Wetteri listautuu Helsingin pörssiin koulutusyhtiö Sopranon kanssa solmitulla yritysjärjestelyllä.

2.6. 16:01

Koulutusyhtiö Soprano kertoo ostavansa osakevaihdolla oululaisen autoliikkeen Wetteri-konsernin.

Yritysjärjestely toteutetaan siten, että Wetteri ostaa käytännössä Sopranon ja listautuu Helsingin pörssiin. Sopranon nimi muuttuu järjestelyssä Wetteriksi, ja yhtiön toimiala vaihtuu autokaupaksi.

Osakevaihdossa Sopranon osakkeenomistajien osuudeksi uudesta yrityskokonaisuudesta tulee noin 14 prosenttia. Loput 86 prosenttia tulevat omistamaan Wetterin pääomistaja toimitusjohtaja Aarne Simula ja hallituksen puheenjohtaja Markku Kankaala sekä järjestelyn yhteydessä sijoittajiksi tulevat Aktiiviomistajat-niminen sijoittajaryhmä.

Yritysjärjestelyssä Wetterin omistajayhtiö Themis Holdingin osakekannan arvoksi on määritetty noin 54,1 miljoonaa euroa ja Sopranon noin 8,8 miljoonaa euroa.

Sopranon hallituksen puheenjohtaja Satu Mehtälä sanoo, että järjestely tuottaa ”merkittävää” arvoa osakkeenomistajille.

”Wetteri-osakevaihto antaa osakkeenomistajillemme mahdollisuuden päästä mukaan autokaupan suureen murrokseen, jossa ala keskittyy ja suuret toimijat valtaavat markkinat”, Mehtälä sanoo tiedotteessa.

Sopranon mukaan yritysjärjestelyn toteuttamiseksi järjestettävä osakeanti vahvistaa ”merkittävästi” sen omaa pääomaa ja järjestely parantaa ”merkittävästi” sen tämän vuoden tulosta. Yhtiö tarkentaa tulosennustettaan syys–lokakuussa.

Vaikka yhtiön uusi pääliiketoiminta on yritysjärjestelyn toteutettua autokauppa, Sopranon Pauliina Lautanen-Nissi uskoo, että uuden yrityskokonaisuuden ”mittavat resurssit avaavat kasvumahdollisuuksia myös yhtiön koulutusliiketoiminnalle”.

Järjestely on saanut Sopranon osakkeen rajuun nousuun Helsingin pörssissä. Osake liikkui kello 15 aikaan 77 prosentin nousulla 0,76 eurossa. Korkeimmillaan osake on käynyt 1,03 eurossa.

Wetteri kertoo kuuluvansa neljän suurimman yksityisen autoliikkeen joukkoon. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Oulussa ja sillä on 25 toimipistettä Suomessa.

Wetterin liikevaihto oli viime vuonna 332 miljoonaa euroa, käyttökate kahdeksan miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä 602.

Soprano on huomattavasti pienempi. Sen liikevaihto viime vuonna oli 11 miljoonaa euroa, käyttökate noin 0,6 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 80.

”Wetteri-konserni on uniikki listautuja, jolla on laaja-alaista osaamista sekä hyvä kassavirta henkilöautokaupasta raskaaseen kalustoon vakaalla jälkimarkkinakysynnällä”, sanoo Wetteri-konsernin toimitusjohtaja Aarne Simula.

Yritysjärjestely on ehdollinen. Sen toteutuminen vaatii yhtiöiden due diligence -tarkastukset, Sopranon rahoittajien ja yhtiökokouksen hyväksynnän sekä Finanssivalvonnan poikkeusluvan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita