Saksa ryhtyi energiatalkoisiin, Woltin myynti toteutui halvempana, Eurooppa lisäsi painetta Venäjän öljytalouteen – HS:n markkina­kooste kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Saksassa voi kesällä matkustaa julkisella liikenteellä yhdeksällä eurolla kuussa. Kotimaan matkailijoiden suosima Syltin saaren Westerland odottaa kävijäpiikkiä lippukampanjan myötä. Kuvassa rantapromenadilla kävelijöitä keskiviikkona 1. kesäkuuta.

3.6. 14:07

Eurooppa kieltää venäläistä öljyä, Aasia jatkaa ostoja

EU-maiden johtajat sopivat venäläisen öljyn tuontikiellosta.

Meriteitse kuljetettavaa öljyä koskeva kielto kattaa yli kaksi kolmasosaa Venäjältä Euroopan unioniin tulevasta öljystä. Venäläisöljyn tuonnista 90 prosenttia leikkautuu vuoden loppuun mennessä.

Venäläinen öljy myydään siis jatkossa Euroopan ulkopuolisilla markkinoilla.

Öljyn hinta nousi päätöksen jälkeen. Torstai-iltana kello 21.00 Pohjanmeren Brent-viitehinta oli 117,7 dollaria barrelilta.

Tilanteesta hyötyvät venäläistä energiaa alelaarista ostavat maat, muut öljyntuottajamaat ja niiden öljy-yhtiöt.

Venäjä ja Saudi-Arabia ovat olleet öljy- ja kaasuvarannoiltaan johtavia energiatuottajia maailmassa, mutta Yhdysvaltojen merkitys on kasvanut jatkuvasti liuske­kaasu­esiintymien ansiosta.

Öljy on Venäjän keskeinen tulonlähde. Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko arvioi, että EU:n päätös voisi syödä Venäjän budjetista 15 prosenttia, jos uusia ostajia öljylle ei löytyisi.

Venäläistä öljyä menee nyt Kiinaan ja Intiaan, joka on saatavilla olevan merikuljetusdatan perusteella erityisesti lisännyt ostojaan. Huhtikuussa Aasia ohitti Euroopan suurimpana venäläisen öljyn ostajana. Tuolloin Venäjän öljyvienti myös palasi sotaa edeltävälle tasolleen.

Sheryl Sandberg jätti Metan

Vuonna 2008 Facebookin operatiivisena johtajana aloittanut Sheryl Sandberg, 52, jättää yhtiön 14 vuoden työrupeaman jälkeen. Paljon on muuttunut, mukaan lukien yhtiön nimi, joka on nykyisin Meta.

Sandbergin eroviestissä ja yhtiön perustajan Mark Zuckerbergin Facebookiin kirjoittamassa päivityksessä korostettiin, kuinka pitkän ajan superjohtaja Sandberg oli Metassa viihtynyt ja miten olennainen merkitys hänellä oli ollut Facebookin luotsaamisessa sosiaalisen median jättiyhtiöksi.

Facebookissa Sandberg vastasi pitkään mainosten myynnistä, josta Facebook saa käytännössä kaikki varansa, ja viestinnästä sekä yhteiskuntasuhteista.

Yksi Sandbergin keskeisistä tehtävistä on ollut Facebookin yrityskuvan pehmentäminen tilanteissa, joissa yhtiötä on epäilty väärinkäytöksistä.

Tapauksia on ollut runsaasti.

Sandbergin varallisuudeksi oli Forbes-lehden viime vuoden listauksessa arvioitu 1,7 miljardia dollaria. Ennen Facebook-uraansa hän toimi Googlen mainospuolen johdossa.

Woltin kauppahinta suli Doordashin osakkeen tahtiin

Ruokakuljetusyhtiö Woltin myynti yhdysvaltalaiselle Doordash-ruokakuljetusyhtiölle toteutui.

Kauppa toteutettiin osakevaihtona, jossa Woltin osakkeenomistajat vaihtoivat osakkeensa Doordashin osakkeisiin.

Kaupan julkistamispäivänä marraskuussa Doordashin osakkeen kurssi oli 206 dollarin tasolla. Tuolla osakkeen arvolla laskien Wolt oli noin kahdeksan miljardin dollarin eli tuolloin noin seitsemän miljardin euron arvoinen.

Sittemmin Doordashin samoin kuin muidenkin ruokalähettejä sovelluksella hallinnoivien yhtiöiden arvo on romahtanut. Keskiviikkoiltana Doordashin osakkeen päätöskurssi oli 71,95 dollaria. Samalla Woltin arvo on laskenut nykykurssilla kahdeksasta miljardista dollarista kolmeen miljardiin dollariin.

Samalla euroissa laskien kauppahinta pieneni seitsemästä miljardista 2,8 miljardiin euroon.

Saksa auttaa kansaa kallistuvien hintojen kanssa

Saksalaiset ja Saksassa olevat turistit pääsevät matkustamaan ympäri maata vain yhdeksällä eurolla kuukaudessa tänä kesänä.

Hinta on voimassa tulevien kolmen kuukauden ajan lähijunissa, busseissa, raitiovaunuissa ja metrossa, eli se ei käy kaukojunilla matkustamiseen.

Saksan hallituksen läpiviemällä lippumuutoksella pyritään vähentämään polttoaineiden ja energian hintojen nousun vaikutuksia kansalaisten elämässä.

Edullisen lipun toivotaan kannustavan ihmisiä myös vaihtamaan oma auto julkisiin kulkuvälineisiin, jotta venäläisestä energiasta riippuvaisessa maassa säästettäisiin polttoainetta.

Halvat liput ovat osa kaikkiaan 2,5 miljardin euron kokonaisuutta, johon kuuluu erilaisia tukia ja verohelpotuksia.

Venäjän lentoyhtiöt palauttavat lentokoneita

Viisi venäläistä lentoyhtiötä on palauttanut 31 vuokrakonetta takaisin ulkomaille.

Kyseessä ovat tilaus­lento­palveluihin keskittyvät Azur Air, Ifly, Nordwind, Pegas Fly ja Royal Flight, jotka ovat pitäneet koneitaan Venäjän ulkopuolella maan aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa.

Lentoyhtiöiden käytössä olleet 31 konetta on tarkoitus palauttaa takaisin vuokrausyhtiöille huoltotoimenpiteiden vuoksi.

Maaliskuussa Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti lain, joka salli venäläisille lentoyhtiöille vuokrattujen ulkomaisten lentokoneiden rekisteröimisen lentoyhtiöiden omaisuudeksi.

Vuokrausyhtiöt ovat vuokranneet venäläisille lentoyhtiöille kaikkiaan yli 500 lentokonetta. Osa näistä on ollut ulkomailla, kuten nyt palautetuksi kerrotut koneet. Venäjälle jääneiden reilun 400 koneen arvoksi on kerrottu noin kymmenen miljardia dollaria eli noin yhdeksän miljardia euroa.

Elon Muskilta erikoinen vaatimus työntekijöille

Koronapandemia ajoi toimistotyöntekijät etätöihin, mutta nyt moni yritys on alkanut suunnitella sääntöjä toimistolle palaamiseen.

Esimerkiksi Teslan miljardööriperustaja Elon Musk on käskenyt yhtiön työntekijöitä palaamaan konttorille täysipäiväisesti tai jättämään yhtiön.

Vaatimus täysipäiväisestä lähityöstä on yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden keskuudessa poikkeuksellisen raju. Apple keskeytti suunnitelmansa työntekijöiden vaatimisesta lähitöihin ainakin kolmena päivänä viikossa, kun tartuntojen määrät lähtivät nousuun.

Työntekijät ovat tyypillisesti vastustaneet toimistopakkoja. Eräs Applen johtavista tekoälyinsinööreistä irtisanoutui toukokuussa lähityöpakon vuoksi.

Musk kertoi Teslan työntekijöille lähityöhön paluusta kahdessa sisäisessä sähköpostissa, jotka vuotivat medialle nopeasti. Muskin mukaan työntekijöiden tulee ilmestyä toimistolle vähintään 40 tunniksi viikossa. Jos työntekijä ei tee näin, hänen oletetaan Muskin mukaan irtisanoutuneen.

Etätyökin olisi sallittua, kunhan on toimistolla ainakin 40 tuntia viikossa. Poikkeukset täytyy hyväksyttää suoraan Muskin kautta.