Tulli: Venäjältä tuli öljyä Suomeen 1,2 miljardin euron arvosta alkuvuonna, EU-pakotteet kieltävät tuonnin pian

EU-pakotteiden uusimpaan kierrokseen kuuluu monien kemianteollisuuden tuotteiden vientikieltoja Venäjälle. Tullin mukaan noin 70 suomalaisyritystä kokee pakotteiden vaikutukset.

Venäjään kohdistetut pakotteet hiljensivät keväällä Parikkalan tilapäisen rajanylityspaikan, jonka kautta on liikennöinyt puukuljetuksia.

3.6. 19:18

Euroopan unioni on perjantaina julkistanut kuudennen Venäjän-vastaisen pakotepaketin, jonka tavoitteena on painostaa Venäjää lopettamaan sotatoimet Ukrainassa.

Uusimpiin pakotteisiin kuuluu muuten kuin putken kautta kuljetettavan öljyn tuontikiellon lisäksi muun muassa kemianteollisuuden vientipakotteita.

Öljyntuontiin liittyvät pakotteet tulevat Suomessa voimaan täysin, koska raakaöljy ja öljytuotteet on kuljetettu Venäjältä meritse tai rautatiekuljetuksilla.

Tavaroiden vientiin ja tuontiin liittyvien EU-pakotteiden valvonnasta vastaavan Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit toteaa, että Venäjältä Suomeen tuotavan raakaöljyn ja öljytuotteiden määrä on laskenut.

”Puhumme kuitenkin tuontiarvoltaan merkittävistä pakotteista, joiden yhteenlaskettu arvo oli lähes 1,2 miljardia euroa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä”, Rakshit sanoo tiedotteessa.

EU päätti antaa raakaöljyä koskevien pakotteiden kiellolle kuuden kuukauden siirtymäajan. Muiden öljytuotteiden pakotteet tulevat voimaan kahdeksan kuukauden siirtymäajan jälkeen.

EU-pakotteisiin lisättiin tuotteita, joita Venäjä voisi hyödyntää sotateknologian tai sotilaallisen kyvykkyyden kehittämisessä. Tullin arvion mukaan vientipakotteilla on vaikutusta noin 70:n suomalaisyrityksen toimintaan.

Venäjälle on nyt kiellettyä toimittaa esimerkiksi räjähteiden, muovien, torjunta-aineiden ja metallien valmistukseen käytettäviä kemianteollisuuden raaka-aineita, erilaisia liuottimia sekä lääke- ja kumiteollisuuden aineita.

Tullin mukaan näitä pakotteiden alaisia tuotteita vietiin Suomesta yli 18 miljoonalla eurolla viime vuonna. Tämän vuoden tammi-maaliskuussa vienti oli noin viisi miljoonaa euroa.

”Vuositasolla puhumme arvoltaan noin 20 miljoonan euron viennistä, mutta mahdollisesti suuremmastakin, koska osan tuotteista käyttötarkoitus tulee ratkaisemaan kuuluvatko ne pakotteiden piiriin vai eivät”, Rakshit sanoo.