Elon Musk haluaa irtisanoa 10 prosenttia Teslan työvoimasta, koska hänellä on ”super­huono tunne taloudesta” – Yrityksen osake sukelsi 9 prosenttia

Tesla työllistää noin satatuhatta ihmistä. Muskin kommentit saivat ammattiliitot älähtämään ainakin Saksassa ja Hollannissa.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk haluaa vähentää Teslan henkilöstöä.

4.6. 11:26

Sähköautovalmistaja Teslan osakekurssi sukelsi perjantaina yli yhdeksän prosenttia sen jälkeen, kun yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Elon Musk kertoi haluavansa irtisanoa jopa 10 prosenttia yhtiön kuukausipalkkaisista työntekijöistä.

Myös teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli yli kahden prosentin laskussa.

Maailman rikkain ihminen Musk lähetti uutistoimisto Reutersin mukaan torstaina Teslan johtajistolle sähköpostin, jossa hän kertoi, että hänellä on ”superhuono tunne taloudesta” ja että hän haluaa leikata noin 10 prosenttia Teslan työpaikoista sekä keskeyttää kaikki rekrytoinnit maailmanlaajuisesti.

Perjantaina Musk lähetti Reutersin mukaan Teslan työntekijöille viestin, jossa niin ikään kerrottiin, että Tesla tulee vähentämään kuukausipalkkaa saavien työntekijöidensä määrää 10 prosentilla, sillä se on ”ylimiehitetty monilla alueilla”.

”Huomioikaa, ettei tämä koske niitä, jotka rakentavat autoja tai akkuja tai asentavat aurinkopaneeleja”, Musk kirjoitti sähköpostissa Reutersin mukaan.

Samassa viestissä Musk myös mainitsi, että tuntipalkallisten työntekijöiden määrä tulee lisääntymään. Tesla ei ole Reutersin mukaan tilinpäätöksessään ole eritellyt, kuinka paljon tuntityöntekijöitä on suhteessa kuukausipalkallisiin.

Teslan palveluksessa oli viime vuoden lopulla yhteensä noin satatuhatta ihmistä. Ennen Muskin lähettämiä viestejä Teslalla oli Reutersin mukaan Linkedinissä noin 5 000 avointa työpaikkaa maailmanlaajuisesti. Yhtiön oli myös määrä järjestää kesäkuun 9. päivä suuri verkkorekrytointitapahtuma Shanghain-tehdasta varten.

Tesla ei ole toistaiseksi vahvistanut sähköpostiviestien sisältöä Reutersille.

Musk on viime viikkoina varoitellut taantuman riskistä. Reutersin mukaan nyt julkisuuteen tulleet sähköpostit ovat kuitenkin konkreettisia ja merkittäviä signaaleja, joita muilta korkean profiilin autovalmistajilta ei toistaiseksi ole saatu.

”Elon Muskilla on ainutlaatuinen näkymä globaaliin markkinaan. Uskomme, että hänen antamansa signaalit otetaan vastaan hyvin uskottavina”, yhdysvaltalaispankki Morgan Stanleyn analyytikko Adam Jones sanoi Reutersin mukaan.

Aiemmin tällä viikolla Musk oli ilmoittanut työntekijöille, että yhtiö katsoo työntekijän irtisanoutuneen, jos tämä ei suostu palaamaan lähitöihin työpaikalle. Hänen vaatimuksenaan oli, että kaikkien työntekijöiden on vietettävä vähintään 40 tuntia viikossa työpaikalla.

Muskin kommentit ovat herättäneet vastustusta Teslan työntekijöiden keskuudessa. Esimerkiksi Saksassa ja Hollannissa ammattiliitot ovat Reutersin mukaan reagoineet kriittisesti Muskin viesteihin liittyen etätöihin ja irtisanomisiin.

”Hän ei voi noin vain antaa hollantilaistyöntekijöille potkuja. Teslan täytyisi neuvotella ammattiliiton kanssa mahdollisten irtisanomisten ehdoista”, hollantilaisen FNV-liiton tiedottaja Hans Walthie sanoi Reutersille. Hollannissa sijaitsee Teslan Euroopan-pääkonttori.

”Kaikki, jotka eivät ole samaa mieltä tällaisten yksipuolisten vaatimusten kanssa ja haluavat vastustaa niitä, voivat luottaa siihen, että liitto on heidän takanaan”, sanoi puolestaan saksalaisen IG Metall -liiton edustaja Birgit Dietze. Saksassa sijaitsee Teslan uusi tehdas, joka työllistää nyt noin 4 000 ihmistä.

Reutersin mukaan esimerkiksi etätyökielto saattaa olla Muskin tapa saada ihmiset irtisanoutumaan itse, jolloin näille ei tarvitsisi maksaa erorahoja.

Toistaiseksi ei ole Reutersin mukaan tiedossa, tulevatko Muskin kommentit jotenkin vaikuttamaan myös hänen 44 miljardin dollarin ostotarjoukseensa viestipalvelu Twitteristä.

TESLA kertoi huhtikuussa, että yhtiön alkuvuosi on sujunut selvästi odotuksia paremmin. Yhtiö kertoi tuolloin, että sen liikevaihto on ollut tammi–maaliskuussa 18,76 miljardia dollaria. Markkinat odottivat noin 17,8 miljardin liikevaihtoa.

Teslan osakekurssi on noussut vuoden 2020 alusta lähemmäs 800 prosenttia. Tänä vuonna osakekurssi on kuitenkin pudonnut noin 27 prosenttia.

Elon Musk on Bloombergin miljardööri-indeksin mukaan maailman rikkain ihminen. Hänen omaisuutensa laskennallinen arvo on 227 miljardia dollaria.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita