Krypto­huijausten uhrit ovat menettäneet Yhdysvalloissa yli miljardi dollaria runsaassa vuodessa – Tuore raportti avaa, miten huijarit toimivat

Sosiaalinen media on raportin mukaan otollinen alusta kryptohuijauksille.

Monessa huijauksessa valuuttaa on siirretty huijareille bitcoinin avulla.

4.6. 12:32 | Päivitetty 5.6. 15:53

Yhdysvalloissa kryptovaluutta­huijausten uhrit ovat menettäneet yli miljardi dollaria eli noin 932 miljoonaa euroa viime vuoden alun ja maaliskuun lopun välillä, selviää Yhdysvaltain kauppakomission (FTC) tuoreesta raportista.

Raportin mukaan yli 46 000 amerikkalaista on tällä aikavälillä kertonut menettäneensä kryptovaluuttojaan erilaisissa huijauksissa. Mediaanimenetys oli noin 2 600 dollaria eli noin 2 425 euroa.

Huijaukset ovat selvässä kasvussa, sillä vuonna 2021 kryptohuijauksissa menetetty rahasumma on FTC:n mukaan lähes 60-kertainen vuoteen 2018 verrattuna.

Yli puolet tapauksista olivat saaneet alkunsa sosiaalisen median alustalla nähdystä mainoksesta, julkaisusta tai viestistä. Sosiaalinen media onkin raportin mukaan otollinen alusta kryptohuijauksille.

Suurin osa kaikista menetetyistä kryptovaluutoista liittyy kauppakomission mukaan ”tekaistuihin sijoitus­mahdollisuuksiin”. Usein käyttäjille lupaillaan nopeita ja suuria voittoja, ja osa sivustoista saattaa jopa näyttää keksittyjä kurssikäyriä vakuuttaakseen uhrin siitä, että tämän sijoitukset ovat kasvussa.

Myös romansseihin liittyvät huijaukset vastaavat suurta osaa menetetyistä kryptovaluutoista. FTC:n mukaan yleinen kaava on, että ensin uhri ”hurmataan” internetin välityksellä ja tämän jälkeen tälle aletaan ohimennen tarjoamaan sijoitusvinkkejä, jotka kuitenkin johtavat rahojen menettämiseen.

Lisäksi osa menetetyistä kryptoista linkitettiin erilaisiin yritys- ja viranomais­huijauksiin. Uhri saattaa esimerkiksi saada tekstiviestin tekaistusta nettiostoksesta tai tullivirkailijaa esittävältä huijarilta, joka kehottaa siirtämään rahat kryptoiksi, jotta ne ovat turvassa esimerkiksi huumeratsiaan liittyvältä tilin jäädytykseltä.

Kryptovaluutoilla on FTC:n mukaan monia ominaisuuksia, jotka houkuttelevat huijareita. Pankki tai muu keskitetty viranomainen ei valvo epäilyttäviä rahansiirtoja eikä kryptojen siirtoja pysty kumoamaan. Moni ei myöskään vielä täysin ymmärrä, kuinka kryptovaluutat toimivat.

FTC:n mukaan ylivoimaisesti suurin osa raportissa mainituista huijauksista tehtiin bitcoinien avulla, mutta myös tetheriä ja ethereumia käytettiin osassa tapauksista.

Kryptovaluutat ovat heiluneet paljon kevään aikana. Bitcoinin arvosta on viimeisen kuukauden aikana sulanut noin 25 prosenttia ja ethereumin arvosta jopa 40 prosenttia. Myös dollariin sidotun niin sanotun vakaavaluutta tetherin markkina-arvo on laskenut.

Oikaisu 5.6. kello 15.50: Jutusta sai aluksi käsityksen, että dollariin sidotun tetherin kurssi olisi laskenut. Todellisuudessa tetherin markkina-arvo on laskenut.