Ukrainan keskuspankki nosti ohjauskorkonsa 25 prosenttiin

Inflaation hidastamisen lisäksi korkotason nostolla on tarkoitus estää Ukrainan valuuttaa menettämästä arvoaan.

Ukrainan keskuspankin pääkonttori Kiovassa. Kuva otettu vuonna 2019.

4.6. 15:03

Ukrainan keskuspankki on nostanut ohjauskorkonsa 25 prosenttiin, joka on korkein korkotaso koko Euroopassa, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Ohjauskorko oli aiemmin 10 prosenttia, joten nyt se kertaheitolla yli kaksinkertaistui. Ukrainan keskuspankin mukaan tällä muutoksella on tarkoitus suojella ukrainalaisten säästöjä inflaatiolta, BBC kertoo.

Inflaatio on Ukrainassa kiihtynyt jo 17 prosenttiin ja se saattaa maan keskuspankin mukaan nousta jopa 20 prosenttiin loppuvuoden aikana. Inflaatio on kiihtynyt kovaa myös euroalueella mutta Ukrainaan nähden maltillisemmin: maaliskuussa sen uutisoitiin kiihtyneen 7,5 prosenttiin.

Inflaation hidastamisen lisäksi korkotason nostolla on tarkoitus estää Ukrainan valuuttaa menettämästä arvoaan enempää. Alimmillaan Ukrainan hryvnia oli Venäjän aloittaman hyökkäyssodan ensimmäisinä päivinä helmikuussa ja sen arvo on sittemmin heilahdellut jatkuvasti. Keskuspankki toivoo, että ohjauskoron noston myötä valuutan kurssi vakaantuu.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Ukrainan keskuspankki nostaa ohjauskorkoa sitten sodan alkamisen. BBC:n mukaan odotettavissa on, että korkotasoa lasketaan, kunhan inflaatio saadaan kuriin.

Ukrainan talous on sodan johdosta joutunut kurimukseen. Monet ukrainalaiset yritykset ovat joutuneet lopettamaan toimintaansa ja moni tärkeä toimitusketju on katkennut. Maailmanpankki ennakoi, että Ukrainan talous voi kutistua tänä vuonna jopa 45 prosenttia.

Lisäksi ukrainalaiskaupunkien infrastruktuurit ovat tähän mennessä kärsineet vaurioita yli 93 miljardin euron edestä, arvioi kiovalainen Kyiv School of Economics.

Tukeakseen armeijaansa sekä elinkeinonsa menettäneitä kansalaisiaan Ukrainan hallitus onkin nopealla tahdilla lisännyt menojaan ja budjettinsa alijäämää, BBC kertoo. Pankkien on ollut myös pakko hyväksyä, että yritykset niillä alueilla, jotka Venäjä on ottanut haltuunsa, tulevat tuskin koskaan maksamaan lainojaan takaisin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita