Sota muuttaa jo katukuvaa Venäjällä: Shell-huoltoasemat muuttuvat Teboileiksi

Shell vetäytyy Venäjältä ja myi toimintonsa maassa Lukoilille. Venäjän Teboilin työntekijöiden työasuissa näkyy edelleen Shellin brändi.

Teboiliksi muuntautuneen huoltoaseman työntekijällä Savvalla on vielä Shell-asu yllään, mutta kyltit ovat jo vaihtuneet. Kuva Moskovan Lermontovski prospekt -valtakadun varrella sijaitsevalta asemalta.

6.6. 14:47

Shellin aiemmin omistamat huoltoasemat ovat alkaneet Venäjällä muuntautua Teboileiksi. Venäläinen öljyjätti Lukoil toimii Suomessa Teboil-huoltoasemaketjunsa kautta.

Kansainvälinen öljyjätti Shell kertoi toukokuun puolivälissä myyvänsä Venäjän-liiketoimintansa Lukoilille osana vetäytymistään maasta, johon on kuulunut myös huoltoasemien sulkeminen.

Moskovassa Teboilin brändiin sonnustautuneella huoltoasemalla vieraillut HS:n kirjeenvaihtaja Jenni Jeskanen kertoo, että huoltoaseman työntekijöiden mukaan nimi on muuttunut Shellistä Teboiliksi hiljattain.

Maanantaina huoltoasemalla käynyt Jeskanen kertoo, että työntekijöiden työasuissa näkyy edelleen Shellin brändi. Työntekijöiden mukaan myös asut ovat vaihtumassa lähiaikoina. Jeskasen mukaan palvelu asemalla sekä tankeilla että kassalla on ystävällistä.

Teboil syntyi kun Suomessa perustettu, Neuvostoliittoon myyty Trustivapaa Bensiini -yhtiö muutti nimensä vuonna 1966. Lukoil osti Teboilin vuonna 2005.

Huhtikuussa julkaistun kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista kertoo boikotoivansa Venäjällä jatkavien suomalaisyritysten tuotteita. Boikotoitavien listalla korkeimmalle nousivat öljy-yhtiö Teboil ja sen venäläinen emoyhtiö Lukoil.

Shellin mukaan Lukoil-kauppaan sisältyy 411 Shellin pääosin keski- ja luoteis-Venäjällä sijaitsevaa huoltoasemaa. Kauppaan kuuluu myös noin 200 kilometrin päässä Moskovasta sijaitseva jalostuslaitos.

Shell päätti vetäytyä Venäjältä presidentti Vladimir Putinin Ukrainassa käynnistämän laajamittaisen hyökkäyssodan takia. Shell on aiemmin kertonut, että vetäytyminen Venäjältä tuo sille noin 4,6 miljardin euron tappiot.

Moskovan kaakkoisosan lähiössä lähelä Lermontovski prospektin metroasemaa sijaitsevalla huoltoasemalla näkyy vielä viitteitä Shellin keltaisesta ilmesstä.

Useat muutkin länsimaalaiset brändit ovat ilmoittaneet jättävänsä Venäjän. Yritykset ovat myyneet toimintojaan paikallisille, jotka ovat vaihtaneet tuotemerkkien nimiä.

McDonald’s sulki maaliskuussa Venäjän-ravintolansa, ja kesäkuun alussa sai ne myytyä paikalliselle yrittäjälle. Nimi on tosin muuttumassa. Nimiehdokkaiden joukossa on muun muassa Hauskaa ja maukasta, Se sama, Ainoa tapa ja Vapaa kassa. Coca-Cola ja Pepsi taas ilmoittivat maaliskuussa keskeyttävänsä tuotantonsa Venäjällä.

Venäjälle on nyt myös ilmestynyt erehdyttävästi länsimaisia vastineitaan muistuttavia brändejä.

Esimerkiksi venäläisessä Magnit-kauppaketjussa on ollut esillä moskovalaisen Otšakovo-virvoitus­juomatehtaan omia versioita, kuten Coolcolaa, Fancyä ja Streetiä, jotka matkivat Coca-Colaa, Fantaa ja Spritea.

Hiljattain Teboiliksi muuttuneen huoltoaseman polttoaineiden hinnoista kertova kyltti.