Venäjän auto­kauppa on vapaassa pudotuksessa, myynti romahti 84 prosenttia toukokuussa

Venäjän yli kahdestakymmenestä autotehtaasta vain kaksi on tällä hetkellä toiminnassa.

Japanilaisen Mazdan autoja myynnissä autoliikkeessä Moskovassa. Kuva vuodelta 2015.

6.6. 17:19

Venäjän automyynti jatkoi toukokuussa rajussa laskussa, kun maan autotehtaat kärsivät lännen talouspakotteista.

Venäjällä toimivien eurooppalaisyritysten järjestön AEB:n maanantaina julkaisemien tietojen mukaan uusien autojen myynti laski toukokuussa 83,5 prosenttia verrattuna vuodentakaisesta.

Venäjällä myyntiin viime kuussa noin 25 000 ajoneuvoa, joka on yli 123 000 ajoneuvoa vähemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Toukokuun automyynti oli alhaisin ainakin sitten vuoden 2006.

Venäjän automyynti on ollut vapaassa pudotuksessa maaliskuusta lähtien. Tammi–toukokuussa myynti laski 52 prosenttia.

AEB ennusti huhtikuussa, että uusien autojen myynti Venäjällä laskee koko vuonna ainakin 50 prosenttia autojen toimitusongelmien takia.

Venäjän hyökkäyssodan takia asetetut talouspakotteet ovat iskeneet rajusti Venäjän autoteollisuuteen. Moni länsimainen autonvalmistaja on vetäytynyt Venäjän markkinoilta ja tuontikomponenteista riippuvaiset venäläisvalmistajat kärsivät tuotanto-ongelmista.

Markkinatutkimusyhtiö Avtostat arvioi uutistoimisto Bloombergille, että Venäjän yli kahdestakymmenestä autotehtaasta vain kaksi on tällä hetkellä toiminnassa. Näistä toinen on venäläisomisteinen ja toinen kiinalaisomisteinen.

Avtostatin mukaan Venäjän autokauppa pyörii toistaiseksi myymättömien varastojen avulla, mutta varastot ovat hupenemassa vauhdilla.

Venäjän autoteollisuus on yrittänyt etsiä uusia komponenttitoimittajia Kiinasta, mutta toistaiseksi yrityksissä ei ole onnistuttu.

Maan hallitus on myös ottanut haltuun joitakin Venäjältä vetäytyvien autonvalmistajien tehtaita. Esimerkiksi ranskalaisen Renaultin Moskovan-tehtaalla aletaan valmistaa Moskvitš-autoja, jotka on riisuttu länsimaisista turvallisuus- ja päästöteknologioista.