Toni Varis meni naimisiin miehen kanssa, ja pian hänen työ­suhteensa Ilmarisella purettiin – näin eläkeyhtiö vastaa

Toni Variksen työsuhde purettiin juuri ennen koeajan päättymistä. Varis uskoo, että taustalla oli hänen seksuaalinen suuntautumisensa. Ilmarinen kiistää asian, ja selvitykset esihenkilön mahdollisesta asiattomasta käytöksestä on aloitettu.

Toni Variksen työsuhde purettiin juuri ennen koeajan päättymistä. Varis uskoo, että taustalla oli hänen seksuaalinen suuntautumisensa.

7.6. 11:02 | Päivitetty 7.6. 17:06

Viime keskiviikkona Toni Varis, 41, teki tärkeän ilmoituksen digi- ja väestötietovirastoon. Varis muutti rekisteröidyn parisuhteensa miehensä kanssa avioliitoksi.

Ilmoituksen tekemisen jälkeen Varis oli ymmärrettävästi onnellinen. Hän myös kertoi asiasta esihenkilölleen eläkeyhtiö Ilmarisessa, jossa oli työskennellyt miltei neljä kuukautta.

Esihenkilön reaktio tuli Varikselle yllätyksenä.

”Huikkasin asiasta esihenkilölle, johon hän totesi, että ’homot voi mennä Varmaan töihin’”, Varis kertoo HS:lle.

Hänen mukaansa esihenkilön asiatonta kommenttia ei ollut kukaan kuulemassa, vaan he olivat tilanteessa kahden.

”Jäin siinä kohtaa ihan sanattomaksi, että miten näin voi reagoida.”

Myöhemmin hän sai puhelimeensa tekstiviestin esihenkilöltään. Variksen mukaan esihenkilö kysyi viestissä, voidaanko soitella. Puhelussa Varikselle ilmoitettiin, että hänen työsuhteensa purkamiseksi järjestetään kuulemistilaisuus.

”Eilen [maanantaina] kello 15.30 työsuhde purettiin”, Varis kertoo.

Variksen neljän kuukauden koeaika oli paria päivää vaille päättynyt.

Työsuhteen alkuun on nykyisin yleistä sopia koeaika, jonka aikana sekä työntekijä että työnantaja voivat purkaa työsuhteen. Työsuhdetta ei ole sallittua koeajallakaan purkaa syrjivillä tai epäasiallisilla perusteilla.

Työnantajan täytyy ennen työsopimuksen purkamista antaa työntekijälle mahdollisuus kuulla perustelut purkamiselle.

Oliko työyhteisössä tai esihenkilön kanssa ongelmia aiemmin tai oliko annettu ymmärtää, ettei tätä koeaikaa välttämättä jatketa?

”Mitään puhetta tästä työsuhteen purkamisesta ei ole ollut. Myös eilen [maanantaina] siinä tilanteessa sanottiin, että kompetenssista ei ole kyse. Eli tehtävässä suoriutumiseen liittyvistä asioista ei ollut kyse”, Varis kertoo.

Ilmarisen henkilöstöjohtaja Sami Ärilä sanoo HS:lle, että yhtiössä ollaan tapauksesta tietoisia.

”Meidän kannaltamme tilanne on hankala, koska emme voi kommentoida yksittäisen henkilön asiaa yksityisyydensuojan vuoksi. Yleisellä tasolla voin sanoa, että työsuhteen purkua ei lähdetä tekemään kevyin perustein”, Ärilä kertoo HS:lle.

Ärilän mukaan asiassa otetaan huomioon suoriutumiseen liittyviä asioita ja se, miten hyvin henkilö sopii työyhteisöön. Hän kiistää, että taustalla voisi olla yhdenvertaisuuteen liittyvä asia.

”Meillä on täydellinen nollatoleranssi syrjimiseen”, Ärilä sanoo.

Ärilän mukaan Ilmarisessa tutkitaan, onko esihenkilö kommentoinut Variksen seksuaalista suuntautumista epäasiallisesti.

”Tutkimme, onko tällaista tapahtunut. Varaamme molemmille osapuolille tilaisuuden kertoa oman näkemyksensä tapahtuneesta. Syytös on niin vakava, että haluan katsoa, onko jotain tehty väärin ja selvittää asian perin pohjin.”

Yhdenvertaisuuslain mukaan työnantajilla on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta ja Ilmarisen kokoisella työnantajalla täytyy olla suunnitelma toimenpiteistä, joilla yhdenvertaisuutta edistetään.

Laissa kielletään syrjintä muun muassa seksuaalisen suuntautumisen liittyvästä syystä. Lain mukaan välitöntä syrjintää on esimerkiksi se, jos jotakuta kohdellaan henkilöön liittyvän syyn perusteella epäsuotuisammin kuin jotain toista kohdellaan.

Varis kertoo HS:lle, ettei tässä hetkessä ole lähdössä riitauttamaan asiaa. Hän kuitenkin halusi nostaa sen esiin sosiaalisessa mediassa, koska kesäkuu on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuutta edistävä Pride-kuukausi.

Varis sanoo, että työsuhteensa alussa hän tiedusteli työpaikallaan, voisiko Ilmarinen olla Priden yhteistyökumppani.

”Vastaus oli ei, koska Varma on”, Varis sanoo.

Myös Ärilä toteaa, että Ilmarinen ei ole Priden yhteistyökumppani, koska kilpaileva eläkeyhtiö Varma on ollut jo pitkään tapahtuman näkyvä kumppani.

”Meillä on tarkat säännöt, mitä tekemisiä voimme sponsoroida. Kilpailija Varma on ollut iät ja ajat Priden yhteistyökumppani, emme halua kilpailla tästä huomiosta.”

Ärilän mukaan Ilmarinen kuitenkin seisoo Priden arvojen takana.

”Yhdenvertaisuus on meille ehdottomasti tärkeä asia.”

Varis kertoi asiasta sosiaalisessa mediassa, koska haluaa edistää yhdenvertaisuutta ja toivoo, että tapahtuneella voisi olla jotain vaikutusta.

”Ajattelen, että tulen putoamaan kyllä jaloilleni. Erityisesti nuorien osaajien vuoksi toivon muutosta”, Varis sanoo.

Tuleville työnantajille hänen seksuaalisen suuntautumisensa ei enää pitäisi tulla yllätyksenä. Varis ajatteleekin, että tulevassa työnhaussa ottaa asian esille aikaisessa vaiheessa, jotta voi nähdä, vastaako työnantajan arvot hänen omiaan.

”Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan tällaista, jokaisen pitää olla sellainen kuin on eikä minkään suuntautumisen pitäisi vaikuttaa työpaikan säilymiseen”, Varis sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita